2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

"Franciaország már nem Franciaország és ezt mindenki látja" - Videóban üzent Eric Zemmour

A jobboldali publicista szavait azokhoz intézte, akik úgy érzik, hogy kisajátították tőlük az országot, amelyet szeretnek, reménytelenül keresnek, és amely eltűnőben van.

Eric Zemmour jobboldali publicista az internetre kedden feltöltött videóban hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a 2022-es francia elnökválasztáson. "Arra már nincs több idő, hogy megreformáljuk Franciaországot, csak arra van, hogy megmentsük. Ezért döntöttem el, hogy elindulok az elnökválasztáson" - mondta a Le Figaro című konzervatív napilap volt újságírója és a Cnews hírcsatorna vitaműsorainak állandó meghívottja, aki két évtizede közismert médiaszemélyiség hazájában.

"Eddig megelégedtem az újságírói, az írói, a kasszandrai és a leleplező szereppel.

Azt hittem, hogy egy politikus majd átveszi a lángot. Azt gondoltam, hogy mindenkinek megvan a maga foglalkozása, helye, küzdelme. Feladtam ezt az illúziót"

- indokolta döntését.  

Eric Zemmour egy könyvtárszobában, egy régi típusú hatalmas mikrofon előtt, papírról lassan olvassa fel a hétperces üzenetét.

A megrendezett felvétel egyértelműen Charles De Gaulle tábornoknak az 1940. június 18-án Londonban rögzített beszédére emlékeztet, amelyben a későbbi francia köztársasági elnök a náci megszállókkal szembeni ellenállásra és Franciaország megmentésére szólította fel honfitársait.


A Ludwig von Beethoven zenéjével kísért bejelentése alatt Eric Zemmour korábbi televíziós szerepléseiből, valamint külvárosi zavargásokról és egyéb bűncselekményekről is láthatók felvételek.

"Az lehet a benyomásuk, hogy már nem abban az országban élnek, amelyet korábban ismertek"

- mondja a publicista, aki a francia történelem és kultúra nagy alakjait idézve Jeanne d'Arctól Descartes-on, Moliere-en, Napóleonon és Pascalon át De Gaulle-ig apokaliptikus képet fest Franciaországról.

Szavait azokhoz intézi, akik úgy érzik, hogy "kisajátították tőlük ezt azt országot, amelyet reménytelenül keresnek, ezt a országot, amelyet szeretnek, és amely eltűnőben van".

Eric Zemmour azt üzeni nekik, hogy "eldöntötte, kézbe veszi a sorsunkat és megszabadítja őket a szégyenérzettől, amelyet a meggyőzésük miatt érezhetnek".

 

Franciaország hanyatlása okainak felsorolásakor úgy fogalmaz:

"nem a bevándorlás minden problémánk forrása, még ha súlyosbítja is mindegyiket".

Eric Zemmour szeretne minden olyan francia szószólója lenni, aki úgy érzi, hogy "semmibe veszik a hatalmasok, az elit, az újságírók, a politikusok, az egyetemi tanárok, a szociológusok, a szakszervezeti vezetők, a vallási hatóságok".

Bírálja az Európai Uniót is, amely szerinte "soha nem lesz egy nemzet",

s ezért Franciaország szuverenitásának helyreállítását tűzte ki célul, amelyet "magára hagytak a technokraták és az európai bírók".

A korábbi jobb és baloldali kormányok szerinte mind "hazudtak", amikor "eltitkolták, hogy milyen súlyos a leszakadásunk", és "eltitkolták azt, hogy le akarnak minket cserélni". Zemmour kijelenti azt is:

nem hagyja, hogy mások "uralják, vazallussá tegyék, meghódítsák, gyarmatosítják" Franciaországot.

"Nem hagyjuk magunkat lecserélni"

- mondja a felvétel végén.

A 63 éves Eric Zemmour legújabb könyvének promóciójával gyakorlatilag már hetekkel ezelőtt megkezdte kampányát, de a hivatalos bejelentést egy nappal azelőttre időzítette, hogy a jobbközép Köztársaságiak megkezdik elnökjelölt-választó kongresszusukat. Öt jelölt közül a párt szombaton választja meg  elnökjelöltjét.  

A szókimondó és provokatív megszólalásairól ismert Zemmour állandó műsorát a CNews hírtelevízió szeptember közepén megszüntette, s a Le Figaro című jobboldali napilap sem teszi azóta többé közzé a publikációit, Zemmour elnöki ambícióira hivatkozva.  


Azóta a közvélemény-kutatók is vizsgálják a népszerűségi mutatóját, s a felmérések november elejéig azt mutatták, hogy a bevándorlásról, az iszlámról és a nemzeti identitásról vallott radikális felfogásairól ismert Zemmour a második fordulóba is bejutna, maga mögé utasítva Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés jelöltjét.

Néhány hete azonban Zemmour valamelyest visszaesett, és ha most tartanák az elnökválasztást,

a szavazatok 14-15 százalékát kapná, s a harmadik helyen végezne az első fordulóban Marine Le Pen mögött.

Eric Zemmour első kampánynagygyűlését vasárnap tartja.

Régóta a polgári középosztályt képviselő konzervatív jobboldal és a munkásrétegekre építő Nemzeti Tömörülés összefogását sürgeti, ugyanakkor úgy látja, hogy ez utóbbi párt jelöltje, Marine Le Pen alkalmatlan az elnöki posztra. Zemmour legfőbb témája a bevándorlás és az iszlám vallás kritikája,

amelyet olyan civilizációként jelöl meg, amely nem összeegyeztethető Franciaország elveivel, ezért megválasztása esetén

népszavazást írna ki a bevándorlásról, eltörölné a családegyesítés elvét a bevándorolt franciák számára és betiltaná a külföldi eredetű keresztnevek használatát.

Zemmour jelentős, az egész országban kiépített támogatói hálózattal rendelkezik, de párt nem áll mögötte, amely pedig szinte elengedhetetlen a sikeres politizáláshoz a francia politikai életben. Az elnökválasztás után pár héttel tartják ugyanis a nemzetgyűlési választásokat az elnöki programot végrehajtó kormányzat megalakítása érdekében.

Az elnökjelöltséghez minden jelöltnek legalább ötszáz választott politikus, képviselő vagy polgármester támogató aláírására is szükség van. Eric Zemmournak a saját stábja szerint egyelőre csak 250-300 aláírást sikerült összegyűjtenie. A publicista kampányát az is nehezítheti, hogy rasszista gyűlöletkeltés miatt eljárás folyik ellene a párizsi büntetőbíróságon.  

Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én tartják.

Forrás: Hetek

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató