2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Gulyás Gergely: A védettségi igazolvány érvényessége a harmadik oltáshoz fog kötődni

Kezdetét vette a mai kormányinfó. Gulyás Gergely tájékoztat a kormány intézkedéseiről.

A miniszter szokás szerint a koronavírus-járvány adataival indította tájékoztatóját, és hangsúlyozza, milyen fontos a harmadik oltás felvétele, miután a második dózisban nyárig részesülők védettségre decemberre jelentősen csökken. A kormány az oltottság előremozdítása érdekében

- egy héttel meghosszabbítja az oltási akcióhetet,

- kiterjeszti a kistelepülésekre is az oltópontokat

- igyekszik elérni a két dózissal oltottakat, hogy a harmadik oltás felvételére biztassa őket

- sőt, egy idő után az oltottsági igazolványt is a harmadik vakcina felvételéhez fogják kötni

- az 5 és 13 év közti gyerekek oltásához két hét múlva 2 millió adag Pfizer vakcina érkezik

 

Gulyás: Márki-Zay az elsők között jelentkezett a rezsicsökkentéskor
 
A kormány azt látja, hogy a világban elszabadultak az energiaárak, az infláció ellen küzdeni kell, Magyarországon nem fizethetnek többet a fogyasztók, fenn kell tartani a rezsicsökkentést, amit a kisvállalkozókra is kiterjesztenek, ismételte meg Gulyás a korábbi kormánydöntést. Erről a rendelet már a napokban megjelenhet.

Gulyás szerint Márki-Zay Péter az elsők között volt, amikor a rezsicsökkentésért kellett jelentkezni, „ez egy kis színes”, mondta.

 

Fogunk döntéseket hozni, melyek mérsékelni fogják a műtrágya árát
 
- ígérte Gulyás Gergely egy, a nyomozás alatt álló Bige László milliárdosól szóló kérdés kapcsán.

 

A kormány nem engedné át az EU-nak az oltási programot
 
Gulyás Gergely nem tartja rossznak, hogy az Európai Unió ajánlásokat fogalmaz meg a kötelező oltásról, de a vakcinációt tagállami hatáskörben kell tartani.

 

Van elég vakcina az országban
 
Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kormány vakcinapolitikája nem változott, nem beszéltek arról, hogy visszaléptünk volna az uniós vakcinaszerződésbe, mert van elég vakcina Magyarországon, tízmillió.

 

Aki szerint lehet gyerekeket verni, nem csoda, ha ellenez egy gyerekvédelmi törvényt
 
Aki úgy gondolja, hogy a gyerekeket lehet verni, az nem csoda, ha ellenez egy gyerekvédelmi törvényt – mondta Gulyás Márki-Zay Péterről.

 

Gulyás Gergely a főtanácsnok jogállamisági döntéséről: Magyarországnak nincs mitől tartania
 
Meg kell várni a bíróság ítéletét, kommentálta Gulyás azt, hogy szerdán a főtanácsnok arra jutott, rendben van az EU-s jogállamisági mechanizmus, el kellene utasítani a lengyel–magyar keresetet. A főtanácsnoki indítvány ezzel lesöpörné az asztalról a lengyel és a magyar kormány aggályait az Európai Unió Bíróságán. Végső döntés januárban jöhet.

Gulyás szerint

a főtanácsnoki indítványban vannak reménykeltő gondolatok, és Magyarországnak nincs mitől tartania.

Gulyás: 92% körül van a pedagógusok átoltottsága
 
Bige mekkora károkat okozhatott számszerűsítve, kérdezte a TV2, mivel a kiszabott bírság (14,1 milliárd forint) ehhez igazodik, így ennek sokszorosát okozta a tevékenysége, felelte Gulyás

Az Index azt kérdezte, hogy miért 500 fő a határ a járványszabályozásban, Gulyás azt mondta, nemzetközi példákat is néztek, és azt nézték, mi számít már tömegrendezvénynek. De egyetlen emberi találkozásnál sem garantálja semmi a vírus terjedését, de az állam úgy gondolja, a tömeges események a veszélyesek, nemzetközi példákat nézve ez egy középhatárnak számít.

A téli szünet után 10 ezer oktató is kieshet, mert a kötelező oltás ellenére nem veszik fel az oltást, hogyan kezelné a kormány, kérdezte az Index. Gulyás azt mondta, beszélt Maruzsa Zoltán államtitkárral, akitől megtudta, a helyzet egyre jobb, már 92%-a körül van a beoltott pedagógusok száma. De továbbra is kérik a pedagógusokat, hogy oltassák be magukat.

A Fidesz semmilyen EP-frakcióalapítási szerződést nem írt alá
 
- reagált Gulyás arra a szerdai lapértesülésre, miszerint az európai Néppártból kizárt Fidesz egy hétvégi, varsói találkozón csatlakozik majd a jobboldali pártok újonnan megalakuló (pontosabban a a 2019-ben alakult Identitás és Demokrácia frakció jelentősen kibővített képviselőcsoportjához)

A miniszter azonban állította, nem tud többet mondani, mint az értesülést cáfoló Novák Katalin és Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtószóvivő.

A kormány három hónapig nem fogja eltörölni az üzemanyagok hatósági árát
 
Ugyan jelentős árcsökkenés történt az üzemanyagok nagykereskedelmi árában, így várhatóan egyre több kútnál fogunk alacsonyabb árakat tapasztalni a bevezetett 480 forintos hatósági árakhoz képest, a kormány három hónapig nem fogja eltörölni az üzemanyagok ármaximalizálását.

Gulyás: Abban bízunk, hogy karácsonyra nem kell korlátozásokat bevezetni
 
Egyelőre nincs információ arról, hogy megérkezett-e az omikron Magyarországra, mondta Gulyás az ATV kérdésére. Arról is beszélt, hogy a megbetegedések, halálozások számában a tetőzést követő 10. napon érjük el, de a szakemberek optimisták, azt gondolják, most tetőzik a vírus, így a karácsony már a leszállóágban ér minket, és nem kell korlátozásokat bevezetni.

Gulyás: Nincs átláthatóság a Városházán
 
Ha valami kiderült a Városháza-botrány során, az az, hogy nem lehet átláthatóságról beszélni a városvezetésnél. – válaszolta Gulyás a HírTV azon felvetésére, mit szól ahhoz, hogy a főpolgármester átláthatóságot ígér a fővárosi önkormányzat ingatlanügyében. Az pedig, hogy a Városházán ma is dolgozó hivatalnokok szervezték az eladást, ténykérdés.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató