2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Az Egyesült Államok öt államában is kimutatták az omikront

Egy hawaii lakos úgy kapta el a vírusvariánst, hogy nem is utazott sehova. Kaliforniában, New York-ban, Coloradóban és Minnesotában is találtak fertőzötteket.

Az első esetet az Egyesült Államok legnagyobb lakosságú szövetségi tagállamában, a 40 milliós Kaliforniában azonosították a hét közepén, majd legalább öt új fertőzöttet találtak New York egyik külvárosában – írta meg az MTI.

Egy már beoltott minnesotai férfi, november legvégén egy manhattani anime-találkozón vett részt, ám kiderült, hogy szintén az omikron variánstól fertőződött meg, míg egy coloradói nő és egy két védőoltással rendelkező kaliforniai lakos, akik nemrég a dél-afrikai térségben jártak, szintén a vírus új változatát kapták el.

Egy hawaii lakost pedig úgy fertőzött meg az új variáns, hogy az elmúlt időszakban nem utazott sehova.

Egyelőre nem ismert pontosan, hogy a SARS-CoV-2 vírus omikron változata valóban fertőzőbb-e, mint a korábbi variánsok, ahogyan számos egészségügyi szakember gyanítja, mint ahogyan az sem, hogy hatékonyak-e a jelenleg használt védőoltások ellene, illetve valóban gyengébb-e az általa okozott megbetegedés, mint ahogy az az újabb és újabb vírusmutánsoknál általában jellemző.

Ugyanakkor az új változat gyors amerikai megjelenése, különösen olyan fertőzöttek esetében, akik mostanában el sem hagyták lakóhelyüket, azt jelentheti, hogy az omikron változat már azelőtt elterjedt az Egyesült Államok egyes részein is, hogy a dél-afrikai orvosok bejelentették tudományosan megerősített felfedezését.

 

MTI

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató