2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Márki-Zay: A DK saját jövőjét veszélyeztetné, ha nem engem szavazna meg miniszterelnöknek

Hódmezővásárhely polgármestere az Indexnek adott interjújában azt is kifejtette: soha nem állította, hogy el akarja törölni a rezsicsökkentést.

Az Index készített nagyinterjút az ellenzéki összefogás közös miniszterelnök-jelöltjével. Hódmezővásárhely első embere az interjú elején beszámolt arról, hogy mennyiben változott meg az élete mióta egy vidéki polgármesterből Orbán Viktor kihívója lett.

Márki-Zay elmondta, a heti negyven óráját a város érdekében mindig ledolgozza, de mióta az országos politikában is részt vesz,

a két alpolgármesteréhez egy harmadik is csatlakozott, így már hárman segítik a városvezetői munkáját. 

A riporter kérdésére miszerint gyarapodott-e az ellenségei száma mióta Orbán Viktor kihívója lett, Márki-Zay elmondta: 

„Van egy nagyon régi fideszes ismerősöm, akit negyven éve ismerek, és most válogatott szavakkal szid és fröcsköl, mert stróman, és tart a kormányváltástól. Hirtelen elérhető közelségbe került az elszámoltatás, ami neki rendkívül kellemetlen. Onnantól kezdve pedig, hogy attól fél, az elszámoltatás után neki is börtönbe kell mennie, meg is értem, hogy haragszik.”

Jól halad a közös program megalkotása

A közös programalkotással kapcsolatban elmondta, hogy sokat léptek előre és arra számít, hogy a nagy többsége még idén meglesz. 

„Ez egy folyamatosan formálódó program. Néhány eleme azonban látható lesz hamarosan. Most például a Fidesz éppen azzal támad, hogy én el akarom törölni a rezsicsökkentést, pedig soha nem állítottam ilyet. Ezért most a rezsire fogunk kidolgozni néhány olyan pontot, amelyet utána igyekszünk minél szélesebb körhöz eljuttatni a lakosságon belül” – hangsúlyozta.

Ezzel szemben korábban kifejtette, „az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni”. Kifejtette továbbá, hogy „az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket”.

A korrupcióellenesség mindenek felett

Márki-Zay kifejtette, ha egy szóban kellene összefoglalni a vízióját, az a korrupcióellenesség lenne:

„Én személy szerint erre a problémára vezetem vissza azt, hogy ma Magyarország az egész Európai Unió legkorruptabb országa, hogy itt halnak meg a legtöbben a Covidban, és hogy itt él a legtöbb szegény ember”

Az ellenzék közös listaállításával kapcsolatban kifejtette, szándékosan maradt ki belőle, de jelezte, hogy kiket nem szeretne látni a nevek között, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Javaslata szerint a lista első öt helyére azonban az öt miniszterelnök-jelöltet szeretné az eredmények sorrendjében, azaz saját magán kívül, Dobrev Klárát, Karácsony Gergelyt, Jakab Pétert, valamint Fekete-Győr Andrást.

Gyurcsányék a saját jövőjüket veszélyeztetnék ha nem őt szavaznák meg miniszterelnöknek

Azzal kapcsolatban, hogy Gyurcsány Ferenc az előválasztás másnapján azt nyilatkozta, hogy először a kormánytöbbséget kell megszerezni, és csak utána választanak miniszterelnököt, Márki-Zay elmondta: 

„Kénytelen is volt magyarázkodnia emiatt. Világossá tette, hogy természetesen szó sincs arról, hogy a DK ne venné tudomásul az előválasztás eredményét, és ne szavazna meg engem a miniszterelnöknek. Szögezzük is itt le, 371 ezer ember szavazott rám az előválasztáson, ez olyan felhatalmazás, amellyel ha bármelyik párt szembemenne, 

az nemcsak a kormányváltás lehetőségét veszélyeztetné, de valószínűleg a saját jövőjét is.”

A kampánya mögé beállt milliárdosokkal kapcsolatban arról is beszélt, hogy a támogatásokért cserébe nem ígértek senkinek semmit. Hangsúlyozta: egy ígéret van, hogy egy tisztességes, európai jogállamot fognak felépíteni.

„Mindig magántámogatásokból kampányoltam, amiben az ezer forintos, egyetemisták, diákok által befizetett összegek is ugyanolyan fontosak voltak, mint Bige László vagy Bojár Gábor néhány milliós támogatása” – fejtette ki Márki-Zay Péter.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató