2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Závecz: hatalmasat nőtt a Fidesz, de azért az ellenzék vezet

Jelentősen nőtt a Fidesz tábora az elmúlt egy hónapban, októberben 34 százalékon állt a kormánypárt a teljes népességen belül, most 37 százalékos. Tartja a második helyet a rangsorban a Demokratikus Koalíció a múltkori 13 százalékot követően, most 12 százalékkal. Továbbra is a harmadik legerősebb párt, de szeptember óta kis lépésekben fogyatkozik a Jobbik tábora: 12, 11 százalék után most 9 százalékos. Az MSZP változatlanul 6 százalékot ér el a teljes választói körben, a Momentum elmozdult a 4 százalékos mélypontjáról, jelenleg 5 százalékos – írja legfrissebb felmérésben a Závecz Research.

Hozzáteszik, ezúttal négy pártnak is 2 százalékos a támogatottsága, ezen a szinten áll az LMP, a Párbeszéd, a Mi hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt is.

November a választói aktivizálódás hónapja volt, mind a Fidesz- KDNP, mind az ellenzék közös listája mögé új támogatók sorakoztak fel. A kormánypártok listáját októberben 35 százalék támogatta, ezúttal 39 százalék, 300 ezer fővel bővült a tábor.

Az ellenzéknek is lettek új hívei, 39-ről 41 százalékra bővült egy hónap alatt a táboruk, nagyjából 150 ezer fő csatlakozott. Az emelkedés főképpen a kis és közepes városokban, valamint az érettségizettek és diplomások csoportjában érzékelhető, ezekben 5-7 százalékponttal lett magasabb a támogatottság.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató