2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

A WHO egyetlen omikronos halálesetről sem tud

Gyorsan terjed és már legalább 38 országba eljutott a koronavírus új, omikron névre keresztelt variánsa, ugyanakkor ehhez a mutációhoz köthető halálesetről továbbra sem tud az Egészségügyi Világszervezet, a WHO.

A 38 érintett ország közül legutóbb az Egyesült Államok és Ausztrália közölte, hogy már az országon belüli továbbfertőződést is regisztráltak, miközben Dél-Afrikában egyre jobban terjed a variáns. A WHO ugyanakkor hozzátette, hetekbe telhet, mire megállapítják, mennyire fertőzőképes az új mutáció – dél-afrikai vizsgálatok ugyanakkor azt jelzik előzetesen, hogy háromszorosa lehet az újrafertőződés aránya a delta variánshoz képest.

A Vöröskereszt vezetője, Francesco Rocca szerint az omikron megjelenése a „végső bizonyítéka” annak, hogy az oltások egyenlőtlen globális elosztása veszélyes. „A tudományos közösség már többször figyelmeztetett a nagyon új változatok kockázataira olyan helyeken, ahol nagyon alacsony a védőoltások aránya” – mondta. „Hihetetlen, hogy még mindig nem ismerjük fel, mennyire össze vagyunk kötve. Ezért nevezem az omikron változatot a végső bizonyítéknak.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató