2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Megérkezett a honvédség huszadik új helikoptere is

Lezárult a honvédség kiszolgálóeszközökkel együtt összesen mintegy 105 milliárd forintos könnyű helikopterbeszerzési programja, mivel megérkezett a szolnoki helikopterbázisra a 2018-ban megrendelt huszadik H145M típusú Airbus is. 



Az Airbus Helicopters donauwörthi gyárából érkező gépet a hagyományoknak megfelelő tűzoltóautós diadalív köszöntötte a reptéren. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a gép leszállása után elmondta: ezzel egy fontos szakasza záródott le a hazai modern katonai forgószárnyas képesség fejlesztésének. Az altábornagy hangsúlyozta, hogy ezzel végre a pilótáink tudnak repülni évente annyi órát, hogy az nemcsak a képességeik szinten tartásához, de a folyamatos fejlődéshez is elég. 

Ez a géptípus, amelyet kaptak, átvettek, üzemeltetnek és használnak, a maga nemében a legkorszerűbben felszerelt, s vannak még ötletek közösen a gyártóval, hogyan lehet még tovább fejleszteni

– közölte a Magyar Nemzet szerint.

A lap emlékeztet arra, hogy a beszerzett gépek között van csapatszállító, kutató-mentő és tűztámogató kialakítású is. A helikopterek szállításával párhuzamosan – a kiképzési és logisztikai csomag részeként – megérkezett több ezer tartozék és alkatrész, kiképeztek kilencven műszaki üzemeltető szakembert, valamint több mint ötven pilótát. A helikopterek ma már éles feladatokat teljesítenek és több nemzetközi gyakorlaton is bizonyították magas szintű alkalmazhatóságukat.

A haderőfejlesztési program része egy, szintén az Airbus típuscsaládba tartozó H225M típusú közepes, többcélú helikopterflotta kialakítása is. A magyar H225M gépek gyártása jelenleg is folyik az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i üzemében.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató