2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ferenc pápa a migrációról: Európát a nacionalista önzés tépázza

Európát a nacionalista önzés tépázza, ha a migrációról van szó – ezt mondta szombaton Ferenc pápa Görögországban a Margaritisz Schinas uniós alelnökkel, Katerina Szakellaropoulou görög elnökkel és Kyriakosz Mitsotakisz miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén a France24 tudósítása szerint.

A pápa szerint a migrációval kapcsolatban az európai közösségnek a „szolidaritás motorjának” kellene lennie, ehelyett azonban tétovázik, megrekedtnek és szervezetlennek tűnik. Beszédében az EU nacionalista megosztottságát okolta a migrációval kapcsolatos koordináció hiányáért.

A katolikus egyház feje egyébként azért utazott el Athénba, hogy találkozzon II. Jeromos görög ortodox érsekkel, és javítsa a két egyház korántsem felhőtlen viszonyát. A 84 éves Ferenc a második pápa, aki Görögországba látogat a katolikus és az ortodox egyház közötti 1054-es szakadás óta, korábban II. János Pál járt már ott 2001-ben.


 
Ferenc pápa most hangsúlyozta a két egyház „közös gyökereit”, és János Pált követve bocsánatot kért azokért a hibákért, amelyeket sok katolikus elkövetett. II. Jeromos pedig arról beszélt, hogy a két egyház párbeszédét igazságban és szeretetben kell folytatni.

Görögországban a lakosság alig 1,2 százaléka vallja magát katolikusnak, hozzájuk szólva a Ferenc pápa azt mondta: „kisebbségnek lenni nem jelenti azt, hogy jelentéktelenek vagyunk”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató