2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A végrehajtói kar belháborúja áll Völner Pál lemondásának hátterében

A Magyar Nemzet információi szerint a történtek ellenére a kormány eltökélt abban, hogy a végrehajtói pályázatokat végigvigye.

Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta az Országgyűlés elnökénél Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését – tudatta kedd reggeli közleményében a Legfőbb Ügyészség. Emlékeztettek, hogy Völner 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is volt. A Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott. Völner a gyanú szerint a jogtalan előny ellentételezéseként – felügyeleti, hatósági, igazgatási jogkörével visszaélve – vállalta, hogy konkrét ügyeket intéz, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke kérésének megfelelően – írta meg a Magyar Nemzet.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint az ügyben jelenleg összesen tizenkét gyanúsított van – közülük nyolc végrehajtó és egy végrehajtóhelyettes. Jelenleg hat gyanúsított letartóztatásban van, egy személy pedig bűnügyi felügyelet alatt áll.

Völner az ügy politikai következményeit vállalja, ennek eredményeképpen a keddi napon benyújtja lemondását államtitkári tisztségéről – közölte a politikust képviselő ügyvédi iroda kedden. Papp Gábor ügyvéd szerint „Völner nem ismeri el büntetőjogi felelősségét, semmilyen bűncselekményt nem követett el, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően látta el. Völner Pál mindenben együttműködik a nyomozó hatósággal, kihallgatása céljából bármikor rendelkezésre áll. Az ügy politikai következményeit vállalja, ennek eredményeképpen a keddi napon államtitkári tisztségéről benyújtja lemondását” – olvasható Papp Gábor ügyvéd közleményében.

„Magyarországon a törvények mindenkire vonatkoznak. Az ügyészség a kormánytól független és mint közvádló, az állam büntető igényének kizárólagos érvényesítője – tudatta keddi közleményében az Igazságügyi Minisztérium. A közleményben úgy fogalmaztak: nyilvánvaló, hogy Völner Pál az eljárás alatt államtitkári feladatait nem tudja ellátni, ezért helyes, hogy lemondott. Bízunk abban, hogy az eljárás során Völner Pál tisztázza magát” – írták.

A Magyar Nemzet értesülései szerint az ügy hátterében a végrehajtók közötti belharc áll.

A kormány 2015-ben átszervezte a végrehajtási területet, és előírta, hogy a végrehajtóknak jogi diplomát kell szerezniük, ötéves türelmi idővel. A szervezeten belül a Magyar Nemzet szerint, egymás feljelentgetésébe torkolló belharc tört ki a diplomát megszerezni nem tudó, jellemzően korábban rendőrként dolgozó „régiek” és az „újak” között folyik a harc. Jelenleg 35 új végrehajtói hely kiosztása van napirenden a 230-ból, ezért a Magyar Nemzet szerint mindenki célkeresztbe került, aki az új végrehajtói pályázatok ügyében eljárt és a meggyanúsítottak között túlnyomó többségben az újonnan pozícióba került végrehajtók vannak.

A Magyar Nemzet információi szerint a történtek ellenére a kormány eltökélt abban, hogy a végrehajtói pályázatokat végigvigye és  közölték: a végrehajtókkal kapcsolatos korábbi igazságügyi minisztériumi feladatok 2021. október 1-jétől a Biró Marcell vezette Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához kerülnek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató