2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Fantasztikus! Cseh Katalin bejelentette, hogy amerikaiakkal együtt harcolna Orbánék ellen

A milliárdos csalással vádolt momentumos hazaárulónak vastag bőr van a pofáján. Ő akar harcolni a korrupció ellen.

A Facebookon az alábbiakat tette közzé.

Közösen harcolunk a korrupció ellen – megalakult a Parlamentközi szövetség a kleptokrácia ellen

A mai nap során amerikai szenátorok és képviselők, az Egyesült Királyság parlamenti képviselői, valamint mi, az Európai Parlament képviselői bejelentettük a „Parlamentközi szövetség a kleptokrácia ellen” nevet viselő szövetségünk elindulását.

Online találkozónkon Amerikából Ben Cardin szenátor – aki az amerikai Helsinki Bizottság vezetője is –, továbbá Tom Malinowski és Joe Wilson képviselők, az Egyesült Királyságból Margaret Hodge és Andrew Mitchell képviselők, az Európai Parlamentből pedig Daniel Freund képviselőtársam és én vettünk részt.

A sors különös játéka, hogy szövetségünk indulása egy napra esett Völner Pál korrupciós botrányának kirobbanásával. Az alakuló ülésünkön elmondtam, hogy a korrupció és az alapvető emberi jogok megsértése ugyanannak az éremnek a két oldala. Az autokraták ugyanis elnyomják saját népüket, miközben csak saját meggazdagodások a fontos számukra – éppen ezért foggal-körömmel ragaszkodnak a hatalomhoz, mert rettegnek az elszámoltatástól. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy Európában és a világon Orbán Viktor kormánya mára sajnos szinonimájává vált a demokratikus jogok lábbal tiprásának, miközben kormányzati szintre emelték a korrupciót – ezek ellen minden eszközzel küzdenünk kell.

Beszámoltam az EU-ban létrehozott jogállamisági mechanizmusról is, aminek a megalkotásában én is részt vettem, és ami egy hatékony eszköz lesz az unió pénzügyi érdekeinek védelméért. Ha előrelépést akarunk felmutatni a korrupció elleni harc terén, akkor együtt kell működnünk. Örülök, hogy létrejött szövetségünk, azonban az igazi munka csak most kezdődik. Hiszem, hogy valódi és mélyreható változásokat érhetünk el közösen.

Nem véletlen a parlamentközi szövetségünk mostani indulása, ugyanis a héten lesz a Joe Biden amerikai elnök által szervezett demokráciacsúcs, ahová száznál is több országot hívtak meg, Orbán Viktort és Magyarországot azonban nem. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy súlyos és elégtelen bizonyítványa az a jelenlegi magyar kormánynak, hogy hazánk az egyetlen EU-s tagállam, ami nem kapott meghívót.

Ezért is különösen fontos a számomra, hogy magyar EP-képviselőként részt vehetek a demokráciacsúccsal szorosan együttműködő szövetségünk munkájában, ugyanis Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral.

A bejegyzés amúgy olyan jól sikerült, hogy a cikkünk megjelenéséig több a röhögös smiley, mint a like :D

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató