2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Biden kemény szankciókkal fenyegette meg Oroszországot

Joe Biden amerikai elnök „kemény szankciókat” helyezett kilátásba Oroszországgal szemben, ha Moszkva megtámadja Ukrajnát – közölték az amerikai kormány illetékesei kedden, miután a két államfő videohíváson keresztül csúcstalálkozót tartott.

Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója szerint őszinte és professzionális megbeszélés volt, Biden sem ígéreteket, sem engedményeket nem tett, miközben az orosz elnök azt várja el, hogy a NATO kötelezze el magát, hogy nem vesz fel tagjai közé több országot Kelet-Európában.

„Ha Vlagyimir Putyin azt szeretné, hogy az Északi Áramlat-2 vezetéken földgázt tudjon szállítani, akkor talán nem vállalja annak kockázatát, hogy megtámadja Ukrajnát” – helyezett kilátásba egy válaszlépést Sullivan. „Amit 2014-ben nem tettünk meg, azt most készen állunk megtenni” – tette hozzá a tanácsadó, a Krím elcsatolása miatt bevezett büntetőintézkedésekre utalva.

Sullivan arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok megerősítheti jelenlétét a NATO kelet-európai államaiban, és a nyugati szövetségesek további védelmi támogatást nyújthatnak Kijevnek.

Az amerikai elnök csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is egyeztet.

UKRAJNA TÁMOGATJA BIDEN PUTYINHOZ INTÉZETT FELHÍVÁSÁT

Ukrajna támogatja Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz intézett felhívását, hogy Moszkva térjen vissza a diplomáciai eszközökhöz, és biztosítsa a feszültség enyhítését a térségben – mondta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden, Biden és Putyin online csúcstalálkozója után.

„Továbbra is együttműködünk az amerikai féllel, hogy Ukrajna érdekében konkrét eredményeket érjünk el. Hálásak vagyunk Biden elnöknek Ukrajna szuverenitása és területi integritása melletti megingathatatlan támogatásáért, valamint egyértelmű erőfeszítéseiért, amelyeket a különböző országok egyesítésére tett a nemzetközi jog védelme és térségünk stabilitása érdekében” – jelentette ki Podoljak az Interfax-Ukrajina hírügynökséghez eljuttatott kommentárjában.

Megjegyezte, hogy a Biden és Putyin közötti megbeszélésen elhangzottak nem hoztak szenzációt. Szerinte ez inkább volt egyfajta „időközi elemzés arról, hogy mi történik a globális napirenden belül, ami az Egyesült Államokat, Amerika szövetségeseit és partnereit érinti”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató