2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Le Figaro: Az új német kormány nem jó hír Magyarországnak

Merkel alatt az volt a hozzáállás, mindenkit a fedélzeten kell tartani, a németek most várhatóan sokkal határozottabbak lesznek, mivel a zöldek és liberálisok ragaszkodnak a jogállamisági elvekhez.

A Le Figaro, a német-francia párbeszéd újraindítását ígérő német koalíciós szerződés kapcsán ismertette, mi várható az európai ambíciókat is zászlajára tűző, új német kormánytól. Hat hónapig tartó, soros elnökséggel járó semlegessége miatt Párizs reméli, hogy számíthat Berlinre és Rómára prioritási tekintetében, a stratégiai iránytűtől az európai minimálbérig. Ezzel szemben az Olaf Scholz vezetésével alakuló kormány nem jó hír a „jogállamiság ügyében nehézségekkel küzdő tagállamok számára, Lengyelországgal és Magyarországgal az élen”.

Paul Maurice, az Ifri francia-német kapcsolatok szakértője szerint Angela Merkel alatt az volt a hozzáállás, hogy mindenkit a fedélzeten kell tartani. A németek azonban most várhatóan sokkal határozottabbak lesznek, mivel a zöldek és liberálisok ragaszkodnak ezekhez az elvekhez. Orbán Viktor ezt jól értette.

A miniszterelnök hétfőn megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy

„Kiderült, hogy a németek az európai civilizáció másik ösvényén haladnak, valamiféle posztkeresztény és posztnemzeti állapot felé”.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató