2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Több száz embert rúgtak ki Karácsony Gergelyék a fővárosi cégektől

Sok vezető, kevesebb munkáskéz: a dolgozókon spórolnak Budapest vezetői, miközben megy a Városháza-botrány, zajlik a háttérben a jutalékos ingatlanbiznisz. Ötszáz felett járhat a munkavállalók száma, akiket az elmúlt másfél évben rúgtak ki a fővárosi közműcégektől. Ők a nagy összeolvadás áldozatai, sokuk több évtizedes munkaviszony után került lapátra – olvasható a Metropol cikkében.

Már több mint egy éve folyamatosan rúgják ki a fővárosi cégek dolgozóit, akik érintettek a nagy összeolvadásban: a Főtáv, a Budapesti Temetkezési Intézet, az FKF, a Főkert és a Főkétüsz egyetlen nagy városi közműszolgáltatóba, a BKM Nonprofit Zrt.-be olvadt be. Túl sok jóra nem vezetett ez az ömlesztés, ezzel egyidőben a fővárosban leszereltek háromezer kukát, miközben egyre több a szemét. Ami a közterületeket érinti, ahelyett hogy levágnák a már majdnem térdig érő gazt, inkább elnevezik méhlegelőnek. És közben nő a zűrzavar is: a főkertesek egész ősszel arra panaszkodtak, hogy kivezényelték őket a temetőkbe gazolni, miközben az utcákat elborítja a gaz és a lehullott levelek – szögezi le a Metropol cikke.

A létszámleépítések sorát a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezdte. Ez a cég a BKM Nonprofit Kft. létrehozásával párhuzamosan közvetlenül a fővárosi önkormányzat tulajdonába került. Előtte azonban a koronavírus-járványra hivatkozva kilencven embert bocsátottak el, a dolgozók kilenc százalékát. A budapesti kéményseprőknél sem jobb a helyzet, a fővárosi önkormányzat úgy határozott, hogy május elsejével átadják a szolgáltatást a katasztrófavédelemnek, míg a Főkétüsz a gazdálkodó szervezetek számára, megrendelés alapján, térítés ellenében végez csak kéményseprést. A cég 283 munkavállalójától vált meg.

Amikor az átszervezések történtek, felajánlották, hogy a katasztrófavédelem vagy az új holding átvesz bennünket. Majd kiderült, hogy ez csak a papírokon volt így, állásinterjúkra kellett mennünk, ahol többünket elutasították. Sok család élete omlott össze, mert a keresőknek évtizedeken át nemcsak biztos munkahelyük volt, hanem hivatásuk is, és onnan is terveztek nyugdíjba vonulni

– nyilatkozta korábban a Magyar Nemzetnek Kabai László mesterképesítésű kéményseprő, aki 30 évig dolgozott a Főkétüsznél. A Metropol cikkében egy olyan egykori kéményseprőre is hivatkozik, aki 21 év után került utcára, és majd csak december 15-én lesz munkaviszonya újra, tehát hónapokra munkanélkülivé tették Karácsonyék.

A fővárosi önkormányzat lemondott rólunk. Sokba kerültünk volna

– célzott a férfi arra, hogy a főváros levette róluk a kezét. Mint ahogy a PestiSrácok.hu is cikkezett róla, az FKF-nél szinte mindennaposak a kirúgások: alig pár hónap alatt több tucat embert tettek az utcára. Az elbocsátásokkal kapcsolatos tervekről a Karácsony Gergely nemcsak, hogy tudott, hanem egy belső levél szerint utasították is a cégvezetést, hogy ügyeljenek az elbocsátásoknál arra, hogy az elküldöttek száma éppen ne érje el a csoportos létszámleépítés határát. Az FKF ekkor egy közleményt adott ki, amiben bár nem számszerűsítették, de elismerték a kirúgásokat.

Mindig csak pár embert küldenek el, nem töltik fel az üres státuszokat. Újabban így intézi fű alatt az elbocsátásokat a főváros vezetése Budapest cégeinél – olvasható a Metropol cikkében. Miközben a vezetők „jutalékos rendszerű” ingatlaneladásokról tárgyalnak, Karácsony Gergelyék nem magukon spórolnak, hanem a munkásokon és a városon.

Forrás: PS

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató