2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Nagy István: Bige László a magyar gazdáktól beszedett pénzből finanszírozza a baloldal kampányát

„Bige László nyíltan fenyegeti és zsarolja a magyar gazdákat, és a tőlük beszedett pénzből nyíltan finanszírozza a baloldal és annak kijelölt miniszterelnök-jelöltjének kampányát” – jelentette ki az agrárminiszter.

A hazai műtrágya piac helyzetéről Nagy István elmondta, „a probléma ott kezdődik, hogy nem vagyunk képesek önellátók lenni: ki vagyunk szolgáltatva az importnak, itthon pedig annak az egy üzemnek, amely műtrágyával foglalkozik. Ez a baloldali milliárdos, Bige László kezében van, aki nyíltan fenyegeti és zsarolja a magyar gazdákat, és a tőlük beszedett pénzből nyíltan finanszírozza a baloldal és annak kijelölt miniszterelnök-jelöltjének kampányát.”

Felháborítónak tartja, hogy

„a magyar gazdák kárára nyerészkedik, és az is, hogy a magyar gazdák pénze annak a baloldalnak a kampánykasszájába vándorol, amely kormányzása alatt is mindig a magyar gazdák ellen volt, külföldiek és vörösbárók kezére játszotta a magyar földvagyont.”


Célként jelölte meg az agrárminiszter a kapacitásbővítést, mert szerinte „az nem lehetséges, ha a határok lezárulnak, akkor a gazdák nem jutnak megfelelő mennyiségű műtrágyához.” Jelenleg ugyanis a termőföldek 55 százalékát tudják itthonról ellátni műtrágyával, a többit külföldről biztosítják.

Arra a kérdésre, hogy jött az a 36 milliárd forint, amellyel Nagy István szerint Bige László megkárosította a gazdákat, azt mondta: „a versenyjogi szabályozás és a cég hazai értékesítése alapján lehet megbecsülni ezt az összeget.” Megdöbbentőnek tartja, hogy

„Bige László nem csak egyszerű nyereséget akar, hanem tízmilliárdokat tesz rá az egyébként is magas árakra. Az ő pénzéhségét a magyar gazdákkal és a magyar emberekkel fizetteti meg, hiszen ne feledjük, ha a gazdáknak nő a kiadása, az az egész agráriumra, még az élelmiszerárakra is kihat.”

És szerinte a kár ennél jóval magasabb lehet.

A kartellezéssel kapcsolatban elmondta, a kormány abból indult ki, hogy a Gazdasági Versenyhivatal „bizonyítottnak találta, hogy visszaélés történt, azaz magasabban értékesítette a műtrágyát az adott piaci helyzetben, mint ahogy lehetett volna, mert kartelleztek. Ez ellen a hatóságoknak fel kellett lépni.”

Azt mondja, a magyar kormány tagjaként onnantól kezdve kell a magyar gazdák érdekeit képviselnie, hogy ez bizonyítottan kiderült. Arról is beszélt, hogy nem tudtak a visszaélésekről. „A kialakult helyzetet tetézte Bige László bejelentése, miszerint egy nap hajlandó műtrágyával kiszolgálni a gazdákat és utána exportra eladja, amit megtermel a gyárában. Ez volt az a pont, amikor már mindenképpen határozottan kellett fellépni, mert a magyar termelőket, a magyar családokat nem lehet veszélyeztetni. Az nem megy, hogy megfenyegeti a gazdákat! Gyakorlatilag ezzel is csak az árakat hajtja felfelé. Kétségbeesve hívtak a gazdák bennünket, hogy most mit csináljanak” - hangsúlyozta.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató