2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Könyvet ír pályafutásáról Angela Merkel

Első könyvére készül Angela Merkel volt német kancellár, aki a politikai pályafutásáról szóló kötetet irodavezetőjével közösen tervezi. A munka két-három évig tarthat.


 
Az 1992 óta Angela Merkel irodavezetőjeként dolgozó Brigitte Baumann a Der Spiegel című német hírmagazinnak elmondta, hogy már elő is készítette a legfontosabb mappákat. A volt kancellár „nem kívánja az egész életét elmesélni”, hanem „a legfontosabb politikai döntéseit akarja megmagyarázni saját szavaival és az  életútjára támaszkodva” – mondta a Der Spiegel hírportálján pénteken közölt összeállításban Brigitte Baumann, aki Eva Christiansen médiatanácsadó mellett Angela Merkel legfontosabb munkatársa volt pártpolitikusi, miniszteri, és 16 év után, szerdán véget ért kormányfői pályafutása idején. 

Mint elmondta, a kötet középpontjában a Merkel-korszak nagy krízisei állnak majd, a 2008-ban elmélyült pénzügyi világválság, a 2015-ös európai migrációs válság és a csaknem két éve tartó koronavírus-világjárvány. Nem az olvasás öröme az első gondolat, amely az ember eszébe juthat egy olyan könyvről, amelynek szerzője a fizikus Angela Merkel és a maximalistaként számon tartott irodavezető, másokat azonban nem kívánnak bevonni a munkába – írta a Der Spiegel azzal kapcsolatban, hogy Brigitte Baumann kiemelte: „a kancellár és én egészen biztosak vagyunk abban, hogy ha ezt a könyvet megcsináljuk, akkor egyedül dolgozunk, vagyis szellemírók, történészek, újságírók nélkül”. Baumann szerint téved, aki úgy értékeli, hogy Merkel nyelvezete nehézkes volt és sokakat taszított, és így távolságot teremtett közte, mint politikai döntéshozó és a választók között.

Ha a nyelvezete valóban annyira unalmas és igénytelen volt, mint amilyennek a média gyakran beállította, hogyan lehetséges, hogy ilyen sokáig oly népszerű volt?”

– vetette fel a volt kancellár irodavezetője.

Angela Merkel a szerdai kormányváltással visszavonult a közéletből. Azonban egy pénteken ismertetett felmérés szerint továbbra is a legnépszerűbb politikus Németországban. A ZDF országos közszolgálati televízió adatai szerint a mínusz öt és plusz öt közötti skálán mért népszerűsági indexe 2,7-en áll, ezzel messze megelőzi a második helyezett Olaf Scholzot, az új kancellárt, aki 2,1 pontos népszerűséget tudhat magáénak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató