2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Orbán Viktor: "Épp ideje, hogy jött: 2007 óta nem volt itt francia elnök"

Épp ideje, hogy jött: 2007 óta nem volt itt francia elnök – így kezdte Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatójukat Budapesten, a karmelita kolostorban. A rövid, ám nagyon jó hangulatú eseményen a magyar kormányfő kiemelte: Magyarország viszonya Macronhoz a tisztelet, és mivel az enciklopédisták óta tudjuk, hogy a franciák nagyon jók definícióalkotásban,

 elfogadjuk a francia köztársasági elnök múlt heti kijelentését, miszerint politikai ellenfelek vagyunk, de európai szövetségesek is.

Orbán Viktor a nyilatkozatában hangsúlyozta: mind Macron, mind ő szeretik hazájukat, és Európa megerősítésén dolgoznak, ugyanis egyetértenek abban, hogy az öreg kontinensnek stratégiai fordulatra van szüksége. Szerintük nincs autonómia védelmi, nukleáris és mezőgazdasági önellátás nélkül.

Emmanuel Macron láthatóan jól érezte magát a sajtótájékoztatón, kiemelte: nagyon örül, hogy itt lehet Budapesten, és hogy bilaterális tárgyalásokat folytathat Magyarországgal, valamint a visegrádi négyek országainak vezetőivel is találkozhat.

Mi lojális partnerek vagyunk, és Európa-pártiak

– hangoztatta.

Beszédében úgy fogalmazott: – Európa szuverenitása elsődleges szempont lesz a januári francia uniós elnökség programjában. Megköszönte, hogy Magyarország a terrorizmus elleni küzdelemben közösen lép fel Franciaországgal.

Bár korábban voltak nézeteltéréseink, az utóbbi hónapok migrációs történései megmutatták, hogy közösen kell fellépnünk határaink védelmében, közös európai cselekvésre van szükség

– emelte ki.


A francia elnök hozzátette azt is: a mai tárgyalásokon szóba jön az energetikai szuverenitás és a digitalizáció is. Szerinte a szuverenitás, a jogállamiság, a stratégiai autonómia kérdésein túl arról is kell tárgyalni, hogy ezek mentén hogyan lehet gazdasági fellendülés Európában.

Hozzátette: fontos, hogy a párbeszéd, a kompromisszumkészség mentén folyjanak ezek a tárgyalások.

Forrás: MNO

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató