2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Telex: Áder János testőreit is célba vették a Pegasusszal

Az Elnöki Őrség parancsnokának és a taktikai támogató csoport volt vezetőjének a telefonszáma is előbukkant a célpontok adatbázisában.

A Magyarország köztársasági elnöke és családja védelmét ellátó Köztársasági Elnöki Őrség vezetőit is megcélozták a Pegasussal még 2019-ben – írja a Direkt36.

Az oknyomozó portál szerint az egyik célpont az Elnöki Őrséget létrehozó és azt parancsnokként irányító Pomozi Sándor dandártábornok, aki már évek óta látja el Áder védelmét. A másik pedig Pomozi egyik korábbi legközelebbi munkatársa, az Elnöki Őrség taktikai támogató csoportját akkoriban vezető Viplak Attila törzszászlós, aki Ádert a magánprogramokon és külföldi utakon kísérte, valamint az elnök családtagjait is ő védte.

A Direkt36 mindkettejük telefonszámát beazonosította abban a több mint 50 ezer számot tartalmazó kiszivárgott adatbázisban, amely a Pegasust gyártó NSO Group külföldi kliensei által megfigyelésre kiválasztott célpontokat tartalmazza. A portál szerint Viplakot két – személyes és szolgálati – telefonszámán keresztül vették célba a kémszoftverrel 2019 nyarán, míg a fontosabb célszemélynek tűnő Pomozi számát jóval hosszabb ideig, 2019 tavaszától legalább több hónapon keresztül választották ki megfigyelésre.

A lap szerint a lépés mögött a rendvédelmi szerveken belül dúló konfliktus áll.

Az Elnöki Őrséget jelenleg is irányító Pomozi a Direkt36 megkeresésére úgy reagált, hogy nem nyilatkozhat a médiának, a már leszerelt Viplak Attila viszont részletesen nyilatkozott. Elmondta, ők nem csak a biztonságát védték a köztársasági elnöknek, hanem a méltóságát is. Ez azt is jelenti, hogy senkinek semmi köze ahhoz, hogy az elnök és a családja mikor mit csinál, hová megy, kivel találkozik. Úgy véli, ha ezek az információk illetéktelen kezekbe kerülnek, az akár még a védett személy biztonságát is veszélyeztetheti.

Megkeresték a Köztársasági Elnöki Hivatalt is az ügyben, de nem kívánták kommetálni a megkeresésben „foglalt feltételezéseket”.


 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató