2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A 14. havi nyugdíjat is kifizeti a kormány

A kormány négy hónap leforgása alatt nemcsak plusz egyhavi nyugdíjat fizet ki, hanem az egyszeri intézkedéseivel nagyjából még egy hónapnyi juttatást is odaad az idős korosztálynak. A Portfolio számításai szerint  egy átlagos nyugdíjas 138 ezer forint pluszjövedelemhez jut majd 2022 végéig bezárólag.

A Portfolio munkatársai kiszámolták, hogy a kormány az egyszeri intézkedéseivel egy hónapnyi nyugdíjnak megfelelő juttatást ad a nyugdíjasokak. A lap számításai szerint a kormány által meghozott egyszeri intézkedések miatt egy átlagos nyugdíjas 138 ezer forint pluszjövedelemhez jut majd 2022 végéig bezárólag, ami közel megegyezik az idén októberi 151.500 forintos átlagnyugdíj összegével. A 138 ezer forint az alábbi három intézkedéssel jött össze:  

Az átlagnyugdíjas számára a novemberi visszamenőlegesen is elszámolt nyugdíjemelés 2021-ben éves szinten huszonkétezer forintnyi pluszt jelentett. Ehhez adódott hozzá számára a szintén novemberben kifizetett nyolcvanezer forintos prémium. Ugyanennek a személynek a nyugdíja 2022 januárjában öt százalékkal közel 161 ezer forintra emelkedik, miközben a három százalékos emeléssel 158 ezer forint lett volna a havi juttatása. A magasabb emeléssel tehát jövőre havonta háromezerezer forinttal jár jobban, ami éves szinten harminchat ezer forintnyi plusz jövedelmet jelent – írja a Portfolió.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató