2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Baloldali alkotmányjogászok: Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff

Egyre többen utasítják el Márki-Zay fantazmagóriáit az Alaptörvény egyszerű többséggel történő érvénytelenítéséről.

Korábban Schiffer András ügyvéd is így nyilatkozott, de a HVG-nek most két másik baloldali alkotmányjogász is azt mondta, a radikális lépés káoszt és erőszakot hozna magával.

Majtényi László azt mondta, bemondásra nem lehet Polt Pétert vagy az alkotmánybírókat eltávolítani. Szerinte Márki-Zay következtetései életveszélyesek, a fele blöff.

Hiába értenek vele egyet sokan, bemondásra nem lehet eltávolítani Polt Péter legfőbb ügyészt vagy az alkotmánybírókat – mondja a hvg360-nak Majtényi László alkotmányjogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője. Márki-Zay Péter eltökéltnek tűnik, ám ebben Majtényi nem bátorságot lát, hanem önbizalomhiányt. Elmondta azt is, mivel kezdhetne az új Országgyűlés.

Jakab András alkotmányjogász óv a meggondolatlan ellenzéki tervektől, melyekből kormányra kerülés esetén könnyen káosz alakulhatna ki szerinte.

Azt írta, inkább a feles törvények alapján is kivitelezhető változtatásokra kellene koncentrálni.

Esszét írt Jakab András alkotmányjogász, a salzburgi egyetem professzora a magyar ellenzék alkotmányozási lehetőségeiről a berlini Humboldt Egyetem és a Berlin Institute for Advanced Study közös blogján.

Jakab András szerint az alkotmánymódosításokkal meg kell várni egy újabb oszággyűlési választás eredményeit, amelyen a jelenlegi ellenzék a jelenlegi kormány által felépített akadályok lebontásával már nagyobb támogatottságot, akár kétharmadot is képes lesz elérni. Az alkotmányjogász szerint egy új alkotmány létrehozása is csak ekkor képzelhető el, széleskörű társadalmi egyeztetés során, melybe a Fideszt is be kell vonni. Ezt a témát addig erőltetni szerinte kontraproduktív.

A jogász óv az egyszerű megoldások és az erőszakos cselekmények kilátásba helyezésétől. Szerinte ez akár kettészakíthatná nem csak a társadalmat, de az erőszakszervezeteket is.

"Ha az új kormány tolja a kérdést, akkor előbb-utóbb két párhuzamos jogrendszer lesz az országban. A régi jogrendszer szerint a forradalmian új kormányt, míg az új jogrendszer szerint a mélyállam tagjait kell letartóztatni. Jó eséllyel a rendőrség, a titkosszolgálatok és a hadsereg is kettészakadna aszerint, hogy ki milyen jogrendszert követne. A helyzet ezután könnyen elképzelhetetlen erőszakos jelenetekké fajulhat"

- fejti ki Jakab András. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató