2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Kivonult a moslék a Kossuth térre: Márki-Zay elindította az ellenzék népszavazási kampányát

Miközben a parlamentben az adócsökkentésekről szavaztak, a moslék kivonult az Országházból.

Felsorakoztak a Kossuth téren és Márki-Zay Péter mögé beálltak jelképesen.

A zavart Márki-Zay úgy kezdte a mondanivalóját, hogy

A mai nap remélhetőleg Orbán Viktor rendszerének utolsó teljes évének az utolsó parlamenti ülésnapjának a napja

Bármit is jelentsen ez, hozzátette:

a 133 legbátrabb ember ma arról szavaz bent a parlamentben, mint a veszélyhelyzet meghosszabítása, a szakszervezetek jogainak korlátozása, újabb és újabb állami vagyon magánosítása vagy a médiahatóság új elnökének megválasztása.

 Megismételte azt is, hogy

a kormány nem emelte a nyugdíjat, hanem az 5%-kal csökkentette. 

A baloldal messiása az ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltekkel közösen, az Országgyűlés épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elindította az ellenzéki népszavazási kampány beindítását. Az ellenzéki előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt sérelmezte, hogy a Nemzeti Választási Irodától nem kapta meg az aláírásgyűjtési íveket, ezért sem ő, sem politikustársai nem tudták saját kézjegyükkel demonstratív módon elindítani a szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtéséhez szükséges kampányt.

Márki-Zay a Karácsony Gergely által a nyáron benyújtott népszavazási kezdeményezést karolta fel. A főpolgármester öt kérdése közül augusztusban kettőt engedett át a Nemzeti Választási Bizottság (NVB):

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A kérdéseket Márki-Zay úgy tálalta, hogy „akarunk-e a kínai kommunista migránsegyetemnek több pénzt adni, mint amennyit a magyar egyetemeknek összesen biztosítunk”, illetve úgy, hogy a Covid-járvány miatti gazdasági válság orvoslása érdekében ki akarjuk-e tolni „az EU legrövidebb álláskeresési támogatását 30 napról 90 napra – később ezt korrigálta, mivel az álláskeresési járadék jelenlegi maximuma 90 nap, ezt tolná ki az ellenzék 270 napra.

Márki-Zay kifejtette, hogy szerinte ezek a kérdések

szeretet és gondoskodás kifejezései, szemben a kisebbségi csoportokat megbélyegző, gyűlölködő kormány-népszavazással.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató