2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Márki-Zay felhívta „Gyurcsány Ferenc urat”, és megkérte, hogy ne nevezze kapitánynak

„Ha el akarjuk veszíteni a választást, akkor valóban ebbe az irányba érdemes menni” – nyilatkozta az ATV-ben a DK elnökének szombati posztjáról Márki-Zay Péter, aki azt is nagy megtiszteltetésnek venné, ha Gyurcsány nem szólítaná többet kapitánynak.


 
Hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerepelt Márki-Zay Péter, akit Macron mai látogatása mellett Gyurcsány Ferenc szombati posztjáról is kérdeztek.

Konfliktus a mélyben

„Eddig mindig kicsúszott Orbán, most azt remélem, hogy valami el fog indulni” – mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje arra reagálva, hogy Macron francia elnök állítólag a jogállamisági mechanizmus életbe léptetését helyezte kilátásba találkozójukon.

Hamar szóba került aztán Gyurcsány hétvégi megjegyzése is. Ismert, a DK elnöke pár napja azt írta ki közösségi oldalára, hogy a „kapitány” – azaz Márki-Zay – azt kérte, ne kampányoljon, ő pedig így fog tenni. „Nagyon jó találkozó volt” – jegyezte meg kissé talán félreérthetően Gyurcsány.

A poszt után egyből elindult a találgatás, hogy vajon van-e, és ha igen, mekkora konfliktus van a két ellenzéki politikus között: Nagy Attila Tibor szerint „Gyurcsány leveszi a kezét az önjáró Márki-Zayról és a pártja egyéni jelöltjeinek sikerén és azon fog dolgozni, hogy minél több befutó helyet kapjon a DK a közös ellenzéki listán”, míg Vona Gábor zseniális Gyurcsány-képletről ír. „A zseniális Gyurcsány-képlet: 4 mondat = + 4 év politikai pályafutás neki + 1 halálos csapda a kapitánynak. A képlet megoldása: Ha valaki a háttérbe vonul, nem írja ki nyilvánosan, hogy a háttérbe vonul, csak ha az ellenkezőjére készül” – fejtegette a Jobbik volt elnöke.

A komoly konfliktus teóriáját  Márki-Zay Péter is – akaratlanul is – alátámasztotta az ATV-s interjúban, amikor elmondta:

a poszt után felhívta „Gyurcsány Ferenc urat”, és megkérte, hogy hasonló posztokat ne tegyen ki,

„ha tényleg azt szeretné csinálni, amit én kérek, mert ez a poszt sokakat megrémített”. „Ez kimondottan ártalmas. Ha el akarjuk veszíteni a választást, és azt akarjuk, hogy továbbra is Orbán Viktor legyen a következő négy évben is, ne adja Isten, kétharmaddal, akkor valóban ebbe az irányba érdemes menni. De Gyurcsány Ferenc sem így gondolja, beszéltünk telefonon, és nem így gondolja” – jelentette ki Márki-Zay.

Türelmetlen DK-sok

„Nagy megtiszteltetésnek venném, ha nem szólítana kapitánynak”

– tette hozzá Márki-Zay, aki szerint ez azért is problémás, mert sok DK-s szavazó azt gondolhatta, hogy ő megtilthatja Gyurcsánynak a kampányolást.

Márki-Zay azt is elárulta: az ominózus találkozó már két hete történt közte és Gyurcsány között, szerinte a DK elnöke azért időzítette szombatra a posztját, mert a szavazói türelmetlenek voltak, és magyarázatot akartak arra, hogy miért tűnt el az utóbbi hetekben.

Kérdésre Márki-Zay megerősítette: továbbra is kéri Gyurcsányt, ne kampányoljon aktívan, mert „ez nem róla kell szóljon”. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt leszögezte: nem érzi, hogy az utóbbi időben megcsappant volna iránta a bizalom az ellenzéki pártelnökök – például Donáth Anna – részéről.

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató