2024. április 26. - Ervin
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Věra Jourováék készek a lehető leghamarabb cselekedni a jogállamiság ügyében

Az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos elmondta: a jogállamisági mechanizmus bevetése előtt mindenképpen megvárják a magyar kormány válaszait is. 

Terjedelmes interjút készített Věra Jourovával a "független, haladó" Telex portálja. Az Európai Bizottság alelnöke az interjúban hangsúlyozta: a jogállamisági mechanizmus bevetése előtt mindenképpen megvárják az uniós bíróság végleges ítéletét, és a magyar kormány válaszait is. 

Mint ismert December 2-án megjelent az Európai Unió Bíróságának (EUB) honlapján a főtanácsnoki állásfoglalás a Magyarország és Lengyelország által indított perben, amelyben a két kormány megtámadta az Európai Unió jogállamisági mechanizmusát. 

Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok szerint a luxembourgi székhelyű bíróságnak azonban el kell utasítania a két ország keresetét.

Jourová ezzel kapcsolatban kifejtette: 

„Nincs kétsége az Európai Bizottságnak afelől, hogy a költségvetési feltételrendszerről szóló rendelet teljesen jogszerű, és ezt egyértelműen kifejtette a Bíróságnak is a folyamatban lévő eljárás során. Persze Uniónk a jogállamiságon alapul, így ilyen ügyekben a bíróságok mondják ki az utolsó szót. Minden hatóság köteles tiszteletben tartani a bíróság ítéleteit. Ezt fogja tenni a Bizottság is, és elvárjuk, hogy minden más fél is így járjon el.”



Jourová szerint a  főtanácsnok álláspontja és érvelése teljes mértékben összhangban van az Európai Parlament, illetve a Tanács egybehangzó véleményével, melyet támogat az Európai Bizottság és az ügyben beavatkozó tíz tagállam is.

„Készek vagyunk a lehető leghamarabb cselekedni”

Arra a kérdésre, hogy mikor indulhat el hivatalosan is a mechanizmus Magyarországgal szemben, a képviselő elmondta: már küldtek egy levelet Magyarországnak, amelyben megosztották aggodalmaikat, és információkat kértek.

„Ez nem a mechanizmus hivatalos elindítása, hanem egy feltáró jellegű lehetőség a mechanizmus hivatalos elindítása előtt. Nem találgathatok a következő lépésekről, ahogy arról sem, mi lesz a Bíróság végső döntése. Még látnunk kell a leveleinkre adott válaszokat is” – hangsúlyozta. 

A politikus elmondta: figyelembe veszik majd a kapott információkat, és hogy megfelelőek-e az aggályok kezelésére, a sérelmek orvoslására javasolt intézkedések. Ezek alapján döntenek majd egy hivatalos értesítés kiadásáról. Ahogy fogalmazott:

„Bármi is történjen, mi mindig elmondtuk, hogy készek vagyunk a lehető leghamarabb cselekedni, ha ezt a tények is alátámasztják.”

Forrás: Mandiner

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató