2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Itt tart a Nyugat: Börtönre ítélték a volt dán bevándorlásügyi minisztert migráns párok "törvénytelen szétválasztása" miatt

Két hónap börtönbüntetésre ítélték Inger Støjberg volt dán bevándorlásügyi minisztert, miután egy dániai bíróság bűnösnek találta egy migráns pár "törvénytelenül történt szétválasztásának" ügyében. A törvénytelenség oka az volt, hogy több esetben a férfitől elválasztott nők nem töltötték be 18. életéveiket.


Støjberg a vád szerint megsértette az emberi jogokról szóló európai egyezményt azzal, hogy elrendelte a párok szétválasztását, akik közül többeknek gyermeke is volt. A bíróság kimondta továbbá, hogy a miniszter, aki a szeptemberben kezdődött perben végig ártatlannak vallotta magát, szándékosan sértette meg a miniszteri beosztásáról rendelkező törvényt - írja a Guardian,

Bár a büntetést nem függesztették fel, Dániában a hat hónapnál rövidebb büntetésre ítélt elkövetők számára a jog lehetőséget biztosít, hogy elektronikus megfigyelés alatt töltsék le büntetésüket, ami azt jelenti, hogy Støjberg valószínűleg nem megy börtönbe. A parlamentnek arról még döntenie kell, hogy megfosztja-e őt a képviselői tisztségétől, mert jelenleg is a parlament tagja.

Støjberg 2015 és 2019 között volt a jobboldali-populista dán kormány bevándorlásügyi minisztere. 2016-ban a miniszter utasítására 23 párt választottak külön ügyeik eseti vizsgálata nélkül, majd különböző bevándorlóknak fenntartott központokban helyezték el őket, mialatt az ügyeik kivizsgálása folyamatban volt. A döntést utólag jogellenesnek találták, mivel a bevándorlási hivatal nem vizsgálta az egyedi eseteket, így derült fény arra, hogy több alkalommal úgy választottak szét párokat, hogy a pár egyik fele nem töltötte be a 18. életévét.

Støjberg ismert bevándorlásellenes nézeteiről és politikájáról. Büszkélkedett azzal, hogy több mint 110, a külföldiek jogait korlátozó törvénymódosítást fogadott el. Hivatali ideje alatt olyan törvényt is elfogadott, amely lehetővé tette a menekültek vagyonának elkobzását, hogy finanszírozni lehessen a Dániában való ellátásukat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató