2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Moszkva választ ígért Berlin barátságtalan lépésre

Oroszország németországi nagykövetsége elítélte Berlin azon döntését, hogy kiutasít két orosz diplomatát egy csecsen szeparatista meggyilkolása miatt. Moszkva “nyilvánvalóan barátságtalan lépésnek” nevezte a lépést, és válaszlépést ígért a közeljövőben.

A diplomáciai képviselet “határozott tiltakozással” reagált a német külügyminisztérium szerdai döntésére. Az orosz diplomaták “indokolatlannak” nevezték a lépést, és közölték, hogy “nem maradnak megfelelő válasz nélkül”.

Szerdán korábban egy német bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy orosz állampolgárt. A Vagyim Kraszikovként azonosított férfit bűnösnek találták abban, hogy 2019-ben Berlinben megölte Zelimkhan Khangoshvili csecsen szeparatistát, akit a német hatóságok 2017-ben közveszélyes iszlamistaként sorolták be. A német ügyészség szerint Kraszikovot az orosz biztonsági szolgálatok küldték – amit a Kreml többször is cáfolt.

Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán közölte, hogy az ügy miatt beidézték a berlini orosz nagykövetet. Szergej Necsajev orosz nagykövetet tájékoztatták a diplomaták kiutasításáról, amelyet válasznak neveztek Németország szuverenitásának “súlyos megsértésére”.

Necsajev “politikai indíttatásúnak” és “elfogultnak” ítélte az ítéletet.

Forrás: Oroszhirek.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató