2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Az EU szerint Lengyelországban szisztematikusan megsértik a jogállamiságot

Az Európai Bizottság úgy véli, Lengyelországban szisztematikusan megsértik a jogállamiságot, a testületnek komoly aggályai vannak a bíróságok függetlensége, az emberi jogok, a szexuális reproduktív jogok és a diszkrimináció terén – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

A lengyel jogállamiság „romlásáról” szóló plenáris vita keretében a biztos hangsúlyozta: a bizottság „lépéseket” tett a jogállamiság betartásának biztosítása érdekében Lengyelországban, egyebek között a lengyel bíróságok függetlenségének védelmét célzó eljárásokat indított. Kötelezettségszegési eljárás folyik amiatt is, hogy az országban „LMBTI-mentes övezeteket” vezettek be egyes helyi önkormányzatok.    

Szkínász szerint az „LMBTI-mentes övezeteknek” nincs helyük az EU-ban, nem egyeztethetőek össze az európai társadalmi modellel.  

A lengyel abortuszjogok korlátozásával kapcsolatban elmondta: az EU-ban minden nőnek joga van a magas szintű egészségügyi ellátáshoz, ez magában foglalja a reproduktív egészséget. Hozzátette, a brüsszeli testület kész arra, hogy az uniós szerződésekben beágyazott hatáskörét felhasználva biztosítsa az uniós jogszabályok integritását és sérthetetlenségét.    

Hidvéghi: Nevetséges, ahogy Lengyelországot havonta támadják

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felszólalásában nevetségesnek nevezte, hogy lassan minden hónapban sor kerül egy olyan vitára, ahol a baloldali többség Lengyelországot támadja. Az EP-képviselő azt mondta:

valójában az lehet frusztráló sok EP-képviselő számára, hogy a kelet- és közép-európai országok saját kezükbe vették a sorsukat,

kiállnak a hagyományos, keresztény értékek mellett, és ezért sikeres, stabil és biztonságos országok. „Megértem, hogy idegesíti önöket, hogy ezek az országok nem szorulnak rá a maguk gyámkodására, és elég erősek ahhoz, hogy a saját útjukat járják” – mondta el Hidvéghi. „Egyszer és mindenkorra meg kell érteni, hogy a tagállamok hozták létre az Európai Uniót, nem pedig fordítva. Ugyan vannak egy páran, akik föderális Európáról ábrándoznak, de a valóság az, hogy továbbra is a tagállamok joga dönteni az igazságszolgáltatás megszervezéséről, a határok védelméről, a családról, oktatásról és egészségügyi kérdésekről” – húzta alá a képviselő.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató