2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Sohasem ült még ilyen sok újságíró börtönben

Ugyanakkor húsz éve nem volt ilyen alacsony a meggyilkolt újságírók száma: idén 46 embert öltek meg.

Sohasem ült még olyan sok újságíró börtönben, mint az idén: a média 488 munkatársa van rács mögött szerte a világon, ami 20 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest – írta éves összegzésében a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű jogvédő szervezet csütörtökön.

A bebörtönzések nagy része három ország számlájára írható

Ugyanakkor húsz éve nem volt ilyen alacsony a meggyilkolt újságírók száma: idén 46 embert öltek meg, mert a munkájukat végezték. A Riporterek Határok Nélkül 1995 óta teszi közzé a bebörtönzött és meggyilkolt újságírók számát.

„Az önkényes őrizetbe vételek rendkívüli megnövekedésének nagy része három ország számlájára írható, amelyeknek kormányai közömbösek állampolgáraik demokrácia iránti vágyával szemben” – írta a szervezet a sajtószabadságról készült éves jelentésében Fehéroroszországra, Mianmarra és Kínára célozva.

Mianmarban, ahol a hadsereg február 1-jén puccsal átvette a hatalmat, jelenleg 53 újságíró ül börtönben, míg tavaly csak ketten voltak rács mögött. Fehéroroszországban, ahol Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök 2020 augusztusában újabb mandátumot szerzett vitatott körülmények között, 32 újságírót csuktak le. Tavaly hét volt a számuk.

Sohasem ült még ennyi női újságíró börtönben

Kína, amely az elmúlt időszakban megerősítette befolyását Hongkongban, a nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva legalább tíz újságírót vett őrizetbe. Hongkong különleges státusának köszönhetően a sajtószabadság iskolapéldája volt a térségben, egészen mostanáig – jegyezte meg a szervezet.

A Riporterek Határok Nélkül jelezte: sohasem ült még ennyi női újságíró börtönben, mint 2021-ben. Számuk a tavalyihoz képest harmadával nőtt. Bár a média őrizetbe vett munkatársainak túlnyomó többsége (87,7 százaléka) továbbra is férfi, Fehéroroszországban például többségében női újságírók vannak rács mögött.

A legtöbb újságírót Kínában (127), Mianmarban (53), Vietnamban (43), Fehéroroszországban (32) és Szaúd-Arábiában (32) vetették börtönbe.

(MTI) 


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató