2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Márki-Zay nekiment az ellenzéknek, le is cserélhetik őt

Egymás után látnak napvilágot a baloldal számára kedvezőtlen kutatási adatok, Márki-Zay szerint már az is elképzelhető, hogy a baloldalon előállnak majd egy miniszterelnökjelölt-cserével.

A Szabad Európának adott interjúban az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy fogalmazott: nem tartja kizártnak, hogy a pártok kivárnak, azért nem kampányolnak. A Szabad Európa ezt Gyurcsány Ferenc bejegyzése kapcsán kérdezte a miniszterelnök-jelölttől, mely így szólt: „Azt kérte a kapitány, hogy ne kampányoljak. Így fogok tenni. Akkor így.” Márki-Zay Péter szerint megvan a kockázata annak, hogy az ellenzéki pártok valóban nem fognak kampányolni.

Donáth Anna kritikái is szóba kerültek az interjúban. Ezzel kapcsolatosan Márki-Zay Péter azt mondta, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a baloldalon előállnak majd egy miniszterelnökjelölt-cserével. 

Vannak eszközök ahhoz, ha valaki a Fidesz érdekében meg akarja buktatni az ellenzéket belülről”

– fogalmazott az interjúban, hozzátéve, hogy szerinte a 444 által publikált közvélemény-kutatás is ennek lehetett egy eszköze. „Ha valakinek az lett volna a célja, hogy az ellenzék bukja el a választást, akkor ez egy remek alkalom, hogy a belső és nyers, fel nem dolgozott, nyilvánvalóan nem hiteles adatokat tartalmazó közvélemény-kutatást kiszivárogtassa” – fogalmazott. 

Összeomló népszerűség

A fentebb is említett, 444 által ismertetett kutatás alapján a teljes lakosságra nézve 46%-os a Fidesz-KDNP, és csak 32%-os az ellenzéki összefogás listájának a támogatottsága, a Mi Hazánk 5%-ot, a Kétfarkú Kutya Párt 4%-ot kapna, míg további 12% nem szavazna vagy nem árulja el, hogy kit támogatna. Márki-Zay a felmérésre úgy reagált, hogy az „komolytalan”, ugyanakkor nem ez az egyetlen, ami aggodalomra adhat okot az ellenzéknek. 

A Medián októberben és decemberben közzétett közvélemény-kutatásaiból ugyanis az olvasható ki, hogy az ellenzék két hónap alatt is sokat gyengült. A december 4-e és 7-e közötti, 1000 fős mintában szereplők telefonos megkérdezésével készült felmérés arra mutatott rá: összes válaszoló 48 százaléka azt pártolta, hogy az Orbán-kormány a választások után is maradjon hivatalban, és a 9 százaléknyi bizonytalan mellett csak 43 százalék voksolt a kormányváltás szükségességére.

A szeptember 29-e és október 4-e közötti, 1000 fős országos reprezentatív telefonos adatfelvétel útján készült felmérés eredménye alapján akkor még 47 százalék akarta a kormány leváltását, 44 százalék pedig a maradását.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató