2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Salvini: "Tényleg viccműsorba illő mindez"

A tanúk meghallgatásával folytatódott pénteken a volt belügyminiszter Matteo Salvini, a Liga vezetője elleni bírósági tárgyalás Palermóban a 2019 nyarán feltartóztatott Open Arms nevű, spanyol civilhajó ügyében.

Matteo Salvini a bíróságról távozva a sajtónak hangsúlyozta, hogy a spanyol hajó líbiai vizeken vette fedélzetére a migránsokat, majd tizenöt napig a Földközi-tengeren „körözött”, elutasítva a kikötést Tunéziában, Máltán és Spanyolországban is.

„Olaszországba akartak jönni annak ellenére, hogy tilos volt számukra a kikötés, és végül azt a minisztert állítják bíróság elé, aki megvédte a hazáját: tényleg viccműsorba illő mindez”

– jelentette ki Salvini.


Hozzátette, hogy a számok szerint belügyminisztersége idején fele annyian veszítették életüket a tengeri átkelésben mint az idén.

„Sikerült csökkenteni a kikötések számát, a problémákat, a költségeket, tehát köszönetet érdemlek bíróság helyett. Életeket mentettünk, letartóztattuk a (migránsok között érkező) embercsempészeket, kábítószer-kereskedőket, bűnözőket” – mondta a politikus, emlékeztetve, hogy Lampedusán korábban azok a terroristák kötöttek ki, akik az utóbbi években több európai országban merényletet követtek el.

A palermói L’Ucciardone börtön bírósági bunkertermében zajlott a Matteo Salvini ellen szeptemberben kezdődött per második tárgyalása. A volt belügyminisztert az Open Arms hajója feltartóztatása miatt állították bíróság elé. 

A spanyol civilszervezet hajója 2019 augusztusában huszonegy napig várakozott Lampedusa vizein 147 fővel a  fedélzetén. A felnőtt kísérő nélküli kiskorúak és a betegek partra szállhattak. Spanyolország több kikötőt ajánlott fel az Open Armsnak, de ezt a nem kormányzati szervezet (NGO) elutasította. A bevándorlók végül augusztus 20-án léphettek partra, amikor Rómában kormányválság zajlott, amely a Liga és a másik akkori kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szakításával és Giuseppe Conte kormányának bukásával végződött.

Korábban közölt adatok szerint a migráns-csoportban érkezők közel felének az elmúlt több mint két évben teljesen nyoma veszett, ketten pedig börtönbe kerültek.

Nem ez az első vizsgálat, de a legelső bírósági tárgyalás, amelyet egy civilhajó feltartóztatása miatt indítottak Matteo Salvini ellen. Az ügyészség többek között a migránsok „személyi szabadságának korlátozásával”, valamint „túszejtéssel” vádolja a volt minisztert, aki tizenöt éves börtönbüntetést kockáztat.

A tanúk között meghallgatták Edoardo Aneddát a pénzügyőrség palermói operatív egységének századosát, aki az Open Arms érkezésének napjaiban teljesített szolgálatot. Kijelentette, hogy a spanyol civilhajó „egyenesen Olaszországot vette célba, majd időhúzással mindent megtett azért, hogy már ne legyen lehetősége Spanyolországig eljutni”. Anedda úgy vélte, a „nemzetközi jogot saját érdekei szerint használó” NGO-t felelősség terheli az illegális bevándorlás elősegítése miatt. 

A Lampedusán működő tengeri mentési központ akkori parancsnoka, Leandro Tigali megerősítette, hogy mindent megtettek az Open Armson tartózkodók orvosi ellátásáért.

A tárgyalás január 21-én folytatódik az Open Arms kapitánya, Marc Reius meghallgatásával, és már az azt követő ülések időpontját is kitűzték, egészen májusig.

Az Open Arms pénteki közösségi bejegyzése azt hangoztatta, hogy Matteo Salvini 2019 nyarán a szervezet hatvanötödik földközi-tengeri műveletét igyekezett megakadályozni. „Az életmentés sosem számít bűncselekménynek” – írta az NGO.

A jobboldali Olasz Testvérek párt szolidaritását fejezte ki Matteo Salvininek, aki „nem tett mást,mint miniszteri kötelességét teljesítette, vagyis megvédte a nemzeti határokat és szembeszállt az illegális kikötésekkel”. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató