2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Lengyelország: A Homokomando a családjuk által kitagadott homoszexuálisoknak állított karácsonyfát

A varsói Zbawiciela téren egy ötméteres karácsonyfát állítottak fel.

“A karácsony nehéz időszak az LMBT emberek számára. Ezért ezzel a karácsonyfával szeretnénk kifejezni a támogatásunkat” – mondja Linus Lewandowski, a megvalósításért felelős szervezet egyik vezetője a Wyborcza napilap tudósítójának.

A szivárványos karszalagot viselő aktivisták december 18-án, szombaton kora délután egy karácsonyfát vittek a helyszínre. Linus "a saját tapasztalataiból tudja", hogy az ünnepi időszak nehéz tud lenni az LMBT emberek számára. “- Apám nem is akar látni. Amikor három évvel ezelőtt karácsony este elmentem hozzá, azt mondta: “Miért jöttél ide? Tönkretetted a karácsony estémet, undorodom tőled!” Az aktivista szerint sok lengyel családban az LMBTQ gyereket azért dobják ki otthonról, mert a szüleik "homofóbok".

A felállított karácsonyfa díszítésekor a szivárványzászló színeit idézték meg az üveggömbökkel, felülre kerültek a pirosak, majd alatta követketek a narancssárga, sárga, zöld, kék és lila díszek. A járókelők is csatlakoztak a karácsonyfa díszítéséhez, egy a közelben lakó nő, Marta szerint a karácsony mindenki ünnepe, ugyanakkor aggódik a fa sorsa miatt, és zavarja a tény, hogy a díszítést a rendőrök figyelik.

A szervező LMBTQ sportegyesület, a Homokomando aktivistái igyekeznek mindenkit megnyugtatni: a rendőrséget tájékoztatták az ötletükről és a fa állítását előre bejelentették a hatóságoknak. A helyszínen jelen lévő rendőrök együttműködtek az aktivistákkal, nem avatkoztak bele az akcióba, és ők mutatták meg azt a helyet, ahol a fát biztonságosan ki lehetett venni a teherautóból.

“– Szeretnénk, ha a fa legalább karácsonyig állna” – mondta Linus Lewandowski. “- Azért választottuk a teret, mert mindig is a szivárványhoz kötődött. Régebben itt egy szivárvány állt a téren, és remélem, hogy a jövőben visszatér majd.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató