2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Német-orosz viszály: most Oroszország utasít ki két német diplomatát az országból

Oroszország két német diplomatát „nemkívánatos személynek nyilvánít” és kiutasít az országból – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung a moszkvai külügyminisztérium közlése alapján. A kiutasítás válaszlépés lehet arra, hogy múlt héten Berlinből utasítottak ki két orosz diplomatát.

A német kiutasítás oka az volt, hogy a berlini ítélőtábla szerint az orosz nemzetbiztonsági szolgálat tisztje az orosz hatóságok megbízásából követett el két éve gyilkosságot egy berlini parkban. Az orosz külügyminisztérium közleményében most az áll: „Az orosz fél kategorikusan elutasítja azokat az alaptalan és a valóságtól elrugaszkodott állításokat, amelyek az orosz állami szerveknek a bűncselekményben való részvételére vonatkoznak”.

A berlini ítélőtábla még múlt hét szerdán állapította meg, hogy az orosz titkosszolgálat (FSZB) tisztje állami megrendelésre gyilkolt meg 2019-ben egy csecsen férfit Berlinben, aki 2000-es évek elején zajló második csecsen háború idején egy szakadár milíciát vezetett. Az elkövetőt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték.

Az ügy feszültséget okozott a német-orosz kapcsolatokban is. Annalena Baerbock, német külügyminiszter azt mondta az ítélethirdetés után: „Németország függetlenségét sérti az orosz hatóságok megbízásából elkövetett berlini gyilkosság.”

A német külügyminisztérium múlt hét szerdai közleménye szerint a minisztériumba hívták Oroszország berlini nagykövetét, majd nemkívánatos személynek nyilvánították az orosz külképviselet diplomácia személyzetének két tagját. Baerbock akkor telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, akinek azt mondta: mindkét ország érdeke a nyílt és őszinte kommunikáció, mert a berlinihez hasonló esetek megnehezítik a két ország közötti jó kapcsolat fenntartását.

Az ügy kapcsán Marija Zaharova, orosz külügyi szóvivő múlt hét szerdán azt mondta: Moszkva nem fogja válasz nélkül hagyni, hogy két orosz diplomatát kiutasítottak Berlinből. Úgy tűnik ez volt az a válaszlépés, amiről az ítélethirdetés után a külügyi szóvivő beszélt.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató