2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Biden Amerikája: csaknem százmilliárd dollárt loptak el a járványügyi alapból

A jogtalanul felvett pénz legnagyobb részét munkanélküli támogatás címén kérvényezték.

 

Csaknem százmilliárd dollárt loptak el az amerikai szövetségi kormány járványügyi segélyalapjából, amelyet a Covid-19 miatt gazdaságilag nehéz helyzetbe került vállalkozások és magánemberek támogatására hoztak létre – jelentette be kedden az Egyesült Államok Titkosszolgálata (USSS), amely a belbiztonsági minisztérium bűnügyek feltárásával foglalkozó rendészeti szerve. A becslés a Titkosszolgálat, a munkaügyi minisztérium és a kisvállalkozásokat nyilvántartó hivatal adatain alapszik – mondta egy interjúban Roy Dotson, a nyomozati jogkörrel is felruházott szolgálat járványügyi csalásokkal foglalkozó részlegének koordinátora. A Titkosszolgálat az ellopott pénz becsült értékébe nem számította bele azokat az összegeket, amelyek miatt az igazságügyi minisztérium már bűnügyi eljárást indított.    

Brutális összegek folytak el

Bár a támogatási keretből kifizetett 3400 milliárd dollárnak csak a három százalékáról van szó, ez is jelzi, hogy a hatalmas anyagi keret mennyire csábító volt a bűnözők számára – mondta Dotson. A jogtalanul felvett pénz legnagyobb részét munkanélküli támogatás címén kérvényezték. A munkaügyi minisztérium adatai szerint mintegy 87 milliárd dollárt vehettek fel így jogtalanul, amelynek jó része szándékos csalás lehetett. A Titkosszolgálat nyomozati tevékenységének eredményeképpen a munkanélküli segély és támogatási kölcsön címén jogtalanul felvett pénzekből 1,2 milliárd dollárt sikerült lefoglalni, több mint 2,3 milliárdot pedig úgy nyert vissza, hogy eredményesen együttműködött különböző pénzügyi partnerekkel és tagállamokkal a jogtalanul felvett péntek visszafizetése érdekében.

A szolgálat még mindig több mint 900 nyomozást folytat a járványügyi támogatások ügyében.


Minden amerikai tagállamban vannak ilyen esetek, és eddig körülbelül száz embert tartóztattak le a kapcsolódó bűnügyekben.         

A szövetségi igazságügyi minisztérium a múlt héten közölte, hogy csalásokkal foglalkozó osztálya 95 ügyben több mint 150 ember ellen indított eljárást, és a csalóktól már lefoglalt 75 millió dollárt, valamint az ellopott pénzekből vásárolt értékes ingatlanokat és ingóságokat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató