2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Novák Előd: így csalnak a közvélemény-kutatók a Mi Hazánk kárára

Novák Előd jutatta el szerkesztőségünknek az alábbi közleményt, amit változtatások nélkül teszünk közzé.

KÖZLEMÉNY

Kiszivárgott képernyőképek: így csalnak a közvélemény-kutatók a Mi Hazánk kárára

Íme néhány exkluzív bizonyíték, hogyan csalnak a közvélemény-kutatók a Mi Hazánk kárára: a harmadik utas párt nevét a kérdezőbiztosnak tilos beolvasnia, ezt a fontos szabályt olykor három felkiáltójellel is jelzik a munkaanyagban, a megkérdezett így lényegében csak két párt(szövetség) közül választhat, holott a szavazólap nem így fog kinézni.

A képernyőképek (ld. a hozzászólások közt is) attól a jobbikos Iránytű Intézettől valók, mely még így is 5%-ra mérte legutóbb a Mi Hazánk Mozgalmat a balliberálisok belső használatra (illetve belharcra) készített, elhíresült felmérésében. (Vajon most kit fog ügynöknek kikiáltani Márki-Zay ezért az újabb kiszivárogtatás miatt?) Az Iránytű ugyanakkor gyakran a Medián és a Republikon alvállalkozója, elég általános gyakorlat köztük az efféle csalás.

Az Iránytű Intézet és a 21 Kutatóközpont az I. kerületi önkormányzat megbízásából is készített felmérést, ott is ezzel a trükkel operálva, ahogy az egyéni jelöltek közt sem választható opció a Mi Hazánk jelöltje (ld. pl. a debreceni űrlapot), noha régóta jeleztük, hogy mind a 106 választókerületben saját jelöltet állítunk, sőt közzé is tettük bemutatásukat:

Ide kattintva olvasható.

A Kétfarkú Kutyapártot sem olvassák be opcióként telefonon a közvélemény-kutatók, de nekik nincs is mindenhol jelöltjük (volt, ahol eleve balliberális előválasztási jelölt mellé álltak), és papírforma szerint nem is tudnak listát állítani (hacsak a Fidesz ki nem segíti őket ajánlásokkal).

A média szinte teljesen elhallgatja a Mi Hazánk Mozgalmat (ezt az NMHH statisztikái is kimutatják), a közvélemény-kutatók hasonló módszerrel élnek, miközben gyakran mérik külön azokat a pártokat, melyekre önállóan szavazni nem is lehet. A parlamenten kívüli pártokat mindig alábecsülik (ld. pl. 2010 előtt az LMP esetét), ahogy Márki-Zayt is alaposan elmérték az előválasztás során, de a Mi Hazánkkal szembeni hamisítás immár bizonyítottan szándékos.

S hogy melyik közvélemény-kutató melyik irányba elfogult? Nem árt tudni:
Századvég: a Fideszhez kötődik
Nézőpont: a Fideszhez kötődik
Iránytű: a Jobbikhoz kötődik
Publicus: az MSZP-hez kötődik
Závecz: az MSZP-hez és a DK-hoz kötődik
Idea: a DK-hoz kötődik
Republikon: a DK-hoz és a Momentumhoz kötődik
Medián: a Momentumhoz kötődik


Novák Előd,a Mi Hazánk alelnöke

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató