2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Szélsőséges szervezetté nyilvánították a Szabad Európa Rádiót Belaruszban

A belarusz belügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy a szélsőséges szervezeteket tartalmazó listájára tette az amerikai Szabad Európa Rádió helyi szervezetét, a Radio Svobodát (Szabadság Rádiót) – írja az MTI.

A döntés jogi következménye, hogy a Radio Svoboda belarusz előfizetői akár hatéves börtönbüntetéssel is sújthatók. Egy minszki bíróság három héttel ezelőtt minősítette szélsőségesnek a Radio Svoboda hivatalos Telegram-csatornáját és más felületeiket.

A Szabad Európa Rádió belarusz szolgálatának honlapját 2020. augusztus 21. óta blokkolják, 2020 októberében pedig érvénytelenítették a külföldi médiának dolgozó összes helyi újságíró akkreditációját – írja a Szabad Európa Rádió.

A minszki kormány és a Nyugat között idén tovább romlott az egyébként is feszült viszony. Alekszandr Lukasenko államfő tavaly augusztusban nyerte el hatodik elnöki mandátumát, az ellenzék szerint csalással nyert. Az ország több városában is tiltakozás robbant ki, a tüntetési hullámot a hatalom erőszakkal elfojtotta. A belarusz hatóságok az elmúlt egy évben több száz Telegram-csatornát, blogot és chatszobát nyilvánítottak szélsőségesnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató