2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Varga Judit: Az új német kormánynak tiszteletben kell tartania Magyarország szuverenitását!

A miniszter szerint ha a németek bevándorlóországgá akarják tenni hazájukat, akkor az csak az ő döntésük, és ránk nem vonatkozik.

A miniszter a Die Welt hírportálján pénteken közölt interjúban a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) december elején megalakult koalíciójáról kiemelte, hogy az új német és a magyar kormány ideológiailag alapvetően különbözik egymástól, de ez a különbség nem akadályozhatja az együttműködést.

A német politikát nem szabad kiterjeszteni más országokra

Arra a kérdésre, hogy a jogállami elvek érvényesülése vagy a migrációs politika körüli viták nem lesznek-e negatív hatással a két kormány kapcsolatára, kijelentette, hogy

a jogállamisággal kapcsolatos konfliktus ideológiai jellegű, és nem konkrétumokról szól.

„Az ilyen viták csupán a Magyarországgal szembeni fellépés eszközként szolgálnak. (...) Mi követeljük, hogy az új szövetségi kormány tartsa tiszteletben szuverenitásunkat, méghozzá a migrációs politikával és a családpolitikával együtt”

Hozzátette, hogy a német politikát nem szabad kiterjeszteni más országokra, így például ha a németek bevándorlóországgá akarják tenni hazájukat, akkor az csak az ő döntésük, és ránk nem vonatkozik.

Sohasem helyezkedtünk szembe az európai joggal

Arra a kérdésre, tapasztalja-e, hogy a német kormány migránsok befogadására kényszerít más országokat, elmondta: 

„Az a cél, hogy kötelezettségszegési eljárást kezdeményezzenek ellenünk, vagyis büntetéssel fenyegetik Magyarországot, mert innovatív megoldásokat szorgalmazunk a migrációs politikában. Magyarország részéről soha nem volt arról szó, hogy szembehelyezkedjünk az európai joggal, amelyet azonban a realitásokhoz kell igazítanunk.”

Példaként kifejtette, hogy az uniós migrációs szabályozások a békeidőkből származnak, amikor még nem létezett tömeges migráció, így az elutasított menedékkérők gyakran egyszerűen tovább maradnak az EU-ban. „Viszont amikor mi az ilyen, és sok más lehetetlen dologra alternatív megoldást találunk, megbüntet bennünket az EU” – jegyezte meg.

Az EU-s támogatások kiutalását a jogállami elvek érvényesüléséhez kötő, úgynevezett jogállamisági mechanizmusról elmondta:

„Azért mentünk bele, mert láttuk, hogy Európát közösen kell kivezetnünk a korona-válságból, így visszavontuk az újjáépítési alap elleni vétónkat, mivel garanciákat kaptunk arra, hogy a kondicionalitási rendeletet (...) nem vetik be azért, hogy ideológiailag zsaroljanak bennünket. Most azonban becsaptak minket, egyrészt azért, mert az ideológiai zsarolás folytatódik, másrészt mert a gyermekvédelmi törvényünk miatt nem kapjuk meg a pénzünket az újjáépítési alapból” – mondta Varga Judit a Die Weltnek.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató