2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Reuters: orosz zsoldosok gyülekeznek Kelet-Ukrajnában

Az oroszok tagadnak.

Orosz zsoldosok gyülekeznek Kelet-Ukrajnában, az orosz szakadárok által irányított területeken – értesült a Reuters.

A hírügynökség – akinek cikkét az Index szemlézi – forrásai az erősítések érkezését azzal indokolták, hogy a szeparatisták az Ukrajna elleni védelmet akarják növelni. Ezzel szemben az amerikai hírszerzés úgy értesült, hogy az oroszok azok, akik offenzívát terveznének a jövő év elején.

A Reutersnek több zsoldos is nyilatkozott, közülük hárman részletesen is közölték azt az ajánlatot, amelyet a toborzóktól kaptak. A megbízók egyik esetben sem tették egyértelművé, hogy kit képviselnek.

„Mindenkit összegyűjtenek, akinek harci tapasztalata van” – mondta egyikük, elismerve, hogy maga is elfogadta az ajánlatot, és hogy korábban már harcolt az oroszoknak Ukrajnában és Szíriában. Ugyanakkor mindannyian azt állították, hogy nem tudnak támadási szándékról,

a felbérlésük védelmi célokat szolgál. 

Egy másik, a zsoldosokkal kapcsolatban lévő forrás azt állította, hogy különleges képzésen fognak átesni és szabotázsakciókat fognak végrehajtani.

Ezek célja Ukrajna stabilitásának aláaknázása lesz.

Az orosz kormány a Reutersnek az esettel kapcsolatban nyilatkozva tagadta, hogy bármi köze lenne ezekhez a zsoldosokhoz vagy azokhoz, akik a zsoldosok szolgálatait igénybe veszik.

„Most hallunk erről először, és nem tudjuk, hogy mennyire megbízhatók ezek az értesülések” – jelentette ki Dmitrij Peszkov. A Kreml szóvivője szerint  Kelet-Ukrajnában sosem voltak orosz hivatásos katonák vagy katonai tanácsadók, és Moszkva nem is tervezi, hogy odaküldené őket. Ezzel szemben ismert, hogy a kijevi kormány azt állítja, hogy az orosz reguláris haderő is jelen van a szeparatisták mellett Kelet-Ukrajnában. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató