2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Surányi: Szemfényvesztés van, átmosta az agyakat a Fidesz

Agymosásról, szemfényvesztésről és elhibázott gazdaságpolitikáról, valamint veszélyes válságkezelésről beszélt az Egyenes beszédben Surányi György. A volt jegybankelnök szerint a 7,5 százalékos inflációnak maximum csak a harmadáról tehetnek külső hatások, a többi ok a nem megfelelő gazdaságpolitikai lépésekben keresendő. A híradónk által megkérdezett közgazdász vitatja ezt.

A DK úgy érzékeli, hogy ide-oda rángatják a gazdaságot. 

Folyamatosan romlanak a makrogazdasági adatok és az egyensúlyi feltételek, miközben a jegybank és a Pénzügyminisztérium között azon megy a vita, hogy ki vigye el a balhét. A Nemzeti Bank korábbi elnöke beszélt erről az Egyenes beszédben.

Úgy fogalmazott: „A fiskális politika is, a jövedelem politika is és a monetáris politika is nagyon komoly mellényúlásokkal segítette elő azt, hogy most az infláció is magas és az egyensúlyi feltételeink is romlanak.”

A DK azt tartja a legméltánytalanabbnak, hogy a költségvetési ráfordításokból inkább csak egy kivételezett kör részesül. „Ide-oda rángatják a gazdaságot, ez egy igazságtalan megoldás, és erkölcstelen megoldás, éppen azért, mert csak a haverjaikat mentik” – hangsúlyozta Varju László, a DK alelnöke.

Surányi György bírálta a Statisztikai Hivatalt is. Azt mondta: „hosszú idő óta először csökken jobban a pénz vásárlóértéke, mint amiről a KSH tudósít.”

Az ATV Híradó megkeresésére az intézmény azt közölte: „a hazai fogyasztóiár-index által lefedett termékek és szolgáltatások köre, valamint a számítás módszertana is összhangban van az általános nemzetközi gyakorlattal”, emellett a számítási módot is rendszeresen felülvizsgálják.

A közgazdász Pogátsa Zoltán vitatja Surányi másik kijelentését, miszerint a 7,5 százalékos inflációnak maximum csak a harmadáról tehetnek külső hatások, a többi ok egyértelműen a nem megfelelő magyar lépésekben keresendő. A közgazdás szerint „aki azt mondja, hogy főleg hazai okokkal magyarázható, annak meg kellene magyaráznia, hogy egy csomó környező országban, miért szintén rendkívül magas az infláció, én azt gondolom, hogy legalább a kétharmadát nemzetközi hatások magyarázzák, annak, hogy ilyen magas lett ez az adat.”

A volt jegybankelnök szerint a kormány jelenleg is megszorító politikát folytat, csak ezt leplezni szándékozik. Úgy fogalmazott: „egész egyszerűen itt egy szemfényvesztésnek vagyunk a tanúi, ami egy óriási agymosással, propagandával azt az érzetet kelti, mint hogyha itt nem volna megszorítás. Nem igaz, hogy nincs.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató