2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Bordeaux: a radikális baloldali polgármester betiltotta, de a fiatalok mégis felállítottak egy karácsonyfát

A radikális baloldal állandóan támadja a karácsonyi keresztény hagyományokat.

Nem sokkal a beiktatását követően, 2020 szeptemberében Bordeaux zöld, radikális baloldali polgármestere,

PIERRE HURMIC A KARÁCSONYFA-ÁLLÍTÁS HAGYOMÁNYÁT TÁMADTA MEG, SZERINTE „KIVÁGOTT FÁKRÓL VAN SZÓ", AMELYEK MÁR „HALOTTAK". 

A radikális baloldali politikus arról beszélt, hogy 2020 végéig el kell fogadni egy, a „fák jogairól" szóló megállapodást, ezért aztán

SZÓBA SEM JÖHET A HAGYOMÁNYOS DECEMBERI 24-I KARÁCSONYFA-ÁLLÍTÁS BORDEAUX FŐTERÉN. 

Pierre Hurmic később

„FASISZTA, PRIMITÍV KATOLIKUSOKNAK" MINŐSÍTETTE AZOKAT, AKIK TILTAKOZTAK A KARÁCSONYFA-ÁLLÍTÁS BETILTÁSA ELLEN. 

A francia városban idén erre a modern "fára" futotta:

A fiatalok azonban nem hagyták magukat, mégis felállítottak egy igazi karácsonyfát, szembementek a liberális városvezetőkkel.

A bordeaux-i városháza el akarta távolítani a fát a Saint-André székesegyház előtt, de már biztonságban van bent

- írták a hazafiak.

 

Lyon szintén zöld, radikális baloldali polgármestere, Grégory Doucet tavaly a helyi kultúrában évszázados hagyományt jelentő katolikus ünnepséget, az 1643 óta létező „Vœu des Échevins" („Polgármesterek kívánságai") rendezvényt egyenesen bojkottálta.

„Az én fogalmaim szerint a laikusság (Franciaország 1905 óta laikus ország) azt jelenti, hogy a híveknek maguknak kell megszervezniük az ünnepséget", üzente a polgármester az RCF katolikus rádióban a hívőknek,

MAJD MEGTAGADTA, HOGY AZ ÜNNEPSÉG KERETEIN BELÜL BELÉPJEN A NOTRE-DAME-DE-FOURVIÈRE BAZILIKÁBA ÉS AZ ÉVSZÁZADOS TRADÍCIÓKNAK MEGFELELŐEN ÁTADJA A SZOKÁSOS ARANYPÉNZT A KATOLIKUS ÉRSEKNEK, AMIVEL A VÁROS A XVII. SZÁZAD ÓTA MINDEN ÉVBEN MEGEMLÉKEZIK A KÖZÉPKORBAN PUSZTÍTÓ PESTISJÁRVÁNY ÁLDOZATAIRÓL. SOKAN ÉRTELEMSZERŰEN AZT A KÖVETKEZTETÉST VONTÁK LE EBBŐL, HOGY A POLGÁRMESTER SZAKÍTOTT AZ ÉVSZÁZADOS KERESZTÉNY HAGYOMÁNNYAL, KÜLÖNÖSEN ANNAK FÉNYÉBEN, HOGY MÁSNAP ÉPP EGY ISZLÁM MECSET ALAPKÖVÉT TETTE LE A VÁROSBAN. 

Azzal nem volt semmi probléma.

Forrás: Origo

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató