2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Putyin válaszlépéseket fontolgat a NATO „kelet felé araszolására”

Ha az Egyesült Államok és a NATO megtagadja a biztonsági garanciákat Oroszországtól, Moszkva erre többféle választ adhat, a lehetőségek kiválasztása a katonai szakértők ajánlásaitól függ - jelentette ki Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök egy tévéinterjúban kifejtette ugyanakkor: Oroszország arra fog törekedni, hogy a tárgyalásokon kedvező eredmények szülessenek a kérdésben.

Mint az orosz államfő december 23-i sajtótájékoztatóján elmondta, Moszkva jövőbeni lépései nem az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról folytatott tárgyalások előrehaladtától, hanem Oroszország feltétel nélküli biztonságától függnek. Putyin szerint ezzel kapcsolatban az orosz fél "világosan és egyértelműen" jelezte, hogy "a NATO további araszolása kelet felé elfogadhatatlan".

Putyin hangsúlyozta, nem Oroszország telepít rakétákat az amerikai határokhoz, hanem az Egyesült Államok rakétái kerültek Oroszország közvetlen közelségébe. Mint mondta, kíváncsi lenne arra, hogyan reagálnának az amerikaiak, ha Oroszország rakétáit az Egyesült Államokkal közös mexikói vagy kanadai határon helyezné el.

Az orosz külügyminisztérium december 17-én közzétette az Egyesült Államokkal kötendő biztonsági garanciavállalási szerződés, valamint az Oroszország és az Észak-atlanti Szerződés tagállamai közötti biztonsági intézkedésekről szóló megállapodás tervezetét. Ezeket december 15-én adták át az amerikai félnek az orosz diplomáciai képviseleten tartott megbeszélésen.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató