2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat, aki petárdázik

A rendőrség egy hosszú posztban hívja fel a figyelmet a tűzijátékozás szabályaira.

A tűzijátékozás szabályaira hívja fel a figyelmet a rendőrség a Facebookon egy hosszú posztban.

A bejegyzésben kiemelték: petárdát vásárolni és használni továbbra is szigorúan tilos. Ahogy írják:

Ha valaki mégsem tartja be a szabályt, szabálysértési eljárás keretében akár 150 000 forint bírságot is kaphat.

Továbbá felhívják a figyelmet, hogy alaposan ellenőrizni kell, milyen pirotechnikai osztályú terméket vásárlunk. Azt is leírják, 4 pirotechnikai osztályt különböztetünk meg, ahogy növekednek a számok, úgy szigorodnak a használati feltételek is.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartoznak a nagyon alacsony kockázatú és elhanyagolható zajszintű termékek, amelyeket zárt térben is lehet használni (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó). Ezeket a termékeket egész évben engedély nélkül megvehetik és használhatják azok, akik elmúltak 14 évesek.

A 2. pirotechnikai osztályúak szintén alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járnak, de ezeket már szabadban, behatárolt területen való használatra szántak (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezető-pálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán). Ezek a termékek 16 éves kortól szintén egész évben megvásárolhatóak, a fiatalabbak viszont csak szülői felügyelet mellett használhatják.
 
A 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékek (pl. a magas hatóanyag-tartalmú rakéták, telepek) közepes kockázattal járnak, és kizárólag szabadban, nagy nyílt területen használhatóak, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Nagykorúak december 28-31. között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig felhasználhatják. A fel nem használt 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket 2022. január 5. 24:00 óráig a forgalmazónak vissza kell vinni. A forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A 4. pirotechnikai osztályba soroltak nagy kockázattal járnak, kizárólag pirotechnikus által használhatóak, zajszintjük nem ártalmas az emberi egészségre. Természetesen ebben az időszakban is csak ők vásárolhatják meg, ha rendelkeznek az ehhez szükséges engedéllyel.

A közlemény kitér arra is, hogy kizárólag engedéllyel rendelkező árusítóhelyeken vásárolhatóak ilyen termékek, melyek leginkább áruházak parkolóiban találhatóak.

A tárolás szabályait is leírják: A tűzijátékok más tűzveszélyes anyagokkal (pl.: üzemanyag, hígító) együtt nem tárolhatók. Pirotechnikai terméket tetőtérben és alagsorban, pincében tárolni nem szabad. Ha elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú, akkor a többi pirotechnikai terméktől el kell különíteni.

Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékekből egyszerre csak 1-1 kg-ot (nettó tömeg) tárolhatsz. A 3. pirotechnikai osztályba sorolt termékekből egy időben maximum nettó 3 kg-ig lehet tárolni.

A legfontosabb tudnivalók összefoglalva:• Csak engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátott terméket vásárolj!

Ez tipikusan olyan eszköz, aminek a használati utasítását mindenképp át kell olvasnod és be is kell tartanod az abban foglaltakat!

• Mondanunk sem kell, de gyermekek ne férjenek hozzá a tűzijátékhoz!

• De indításkor felnőtt kezébe se való. És ne is a földbe szúrd, hanem egy stabilan álló csőből indítsd, ami lehet akár egy üres pezsgősüveg is! Meggyújtáshoz használj szúrólángot adó gázgyújtót vagy vihargyufát!

• Győződj meg arról, hogy a kilövésnek nincs akadálya és tartsd be a biztonsági távolságot!

• A szabadtérre szánt termékeket zárt térben soha ne használd!

• Legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy vödör víz.

• A házi kedvenceket tartsd bezárva, ők sokkal érzékenyebbek a fény- és hanghatásokra!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató