2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Novák Katalin: Akik azt mondják, hogy bábu leszek, a nőket becsülik le

A magyar gyerekek, a családok sorsa marad a szívügyem.

„A kinevezése hírére egyből támadások érték, mondván a Fidesz bábjaként fog viselkedni államfőként. Mit reagálna erre?

Vannak, akik rutinból, reflexszerűen támadnak mindent, amit Orbán Viktor bejelent, mert azt gondolják, az nekik szükségszerűen rossz. Akik azt mondják, én csak egy bábu leszek ebben a tisztségben, valójában nem engem, hanem a nőket becsülik le. Nem feltételezik, hogy egy nő önálló döntésekre képes, szuverén közéleti szereplő lehet.

Egyáltalán nem tartja aggályosnak, hogy egy pártpolitikust, sőt, egy kormánytagot választanak meg néhány héttel a ciklus vége előtt köztársasági elnöknek?

Pártpolitikusok minősítenek pártpolitikusnak. Ettől azért nem esem kétségbe. Mindenütt a világon, így Magyarországon is általános gyakorlat, hogy pártpolitikusok az államfő-jelöltek vagy akár pártvezetők töltik be ezt a tisztséget. Én a kormánypártok köztársasági elnök-jelöltje vagyok, ehhez a politikai közösséghez tartozom. A köztársasági elnöknek ugyanakkor a nemzet egységét kell megjelenítenie, amint ezt az Alaptörvény is világosan megfogalmazza. Ezért a nemzet minden különbözőség feletti egységének kifejezése lesz a legfontosabb dolgom. Az időzítésnek pedig egyszerű oka van: most jár le Áder János elnök úr megbízatása. Itt nincs mozgástér: az Országgyűlésnek most kell új elnököt választania.

Mit gondol, az államfőnek csak a jogszabályokban pontosan megfogalmazott keretek között kell feladatát teljesítenie, vagy szükséges erkölcsi-lelkiismereti értelemben is mintegy felügyelnie a végrehajtó hatalmat? Mindent alá kell írnia, ami a törvény betűjének megfelel, akkor is, ha lelkiismerete szerint helytelennek véli a jogszabályt?

A köztársasági elnök feladatait és lehetőségeit az Alaptörvény pontosan meghatározza. A jogállam éppen akkor jelent biztonságot, ha a jogszabályokat mindenki irányadónak tartja. Az elnök egy törvény aláírását megelőzően kifejezheti, ha fenntartásai vannak. Ez a lehetőség nekem is rendelkezésemre áll majd.

Ha arra kerülne a sor, hogy az ön elnöksége alatt az Alaptörvényt, vagy egy kétharmados jogszabályt próbálnának meg feles többséggel megváltoztatni, aláírná az erről megszavazott jogszabályt?

A jogállamiság lebontásához én soha nem fogok hozzájárulni.

A köztársasági elnökök gyakran választanak szimbolikus ügyeket, amelyeket igyekeznek képviselni. Ön mire szeretné ráirányítani majd a társadalom figyelmét?

A magyar gyerekek, a családok sorsa marad a szívügyem, a jövőben is értük dolgozom. Áder János következetesen képviselte a teremtett világ védelmét. Ez az ügy nekem is fontos: a második szakirányom a környezeti menedzsment volt. Ahhoz azonban, hogy legyen kinek megőrizni a Földet, szükség van a gyermekekre, a következő generációkra. A közös magyar jövő részei a határon túl élő nemzettársaink, ugyanígy a beteg gyermeket nevelő vagy egyszülős családok, de a felzárkózó roma közösségek is. Rájuk különösen oda fogok figyelni.”

 
Az eredeti, teljes írást itt tudod elolvasni.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató