2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Felmérés: mélyponton Boris Johnson népszerűsége a Konzervatív Pártban

A saját pártján belül végzett kutatás szerint az eddigi pályafutásának mélypontján van a támogatottsága.

Miniszterelnöki pályafutásának eddigi mélypontjára süllyed Boris Johnson brit kormányfő támogatottsága saját pártján, a kormányzó Konzervatív Párton belül a kedden ismertetett legújabb felmérés szerint.

A ConservativeHome nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló befolyásos online politikai fórum és bloghonlap a párttagság körében elvégzett vizsgálat alapján közölte, hogy Johnson támogatottságának nettó egyenlege – vagyis a támogatók és a miniszterelnök tevékenységével elégedetlenek százalékos arányának különbsége – mínusz 33,8.

Ez a második hónap egymás után, amelyben negatív nettó támogatottságot mértek Johnsonnak, és a mostani egyben a brit kormányfő eddigi legrosszabb népszerűségi mutatója.

Az eredmény mindemellett azt is jelenti, hogy Boris Johnson saját kormányának legnépszerűtlenebb tagja a párttagság körében.

Miért ennyire népszerűtlen?

A ConservativeHome elemzői szerint Johnson népszerűtlenségi mélypontjának több oka is van; az egyik a Paterson-botrány. Owen Paterson, a Konzervatív Párt volt alsóházi képviselője az elmúlt hetekben komoly lobbibotrányba keveredett, és az ellene indult parlamenti vizsgálat közepette – amelyet Johnson megpróbált megakadályozni – a múlt hónapban lemondott képviselői mandátumáról.

Választókerületében, a nyugat-angliai North Shropshire-ban – amelynek az 1830-as évek óta mindig konzervatív párti képviselője volt – a Paterson lemondása után kiírt időközi parlamenti választást a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt,

a Liberális Demokraták jelöltje, Helen Morgan nyerte.

Az eredmény az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai meglepetése Nagy-Britanniában.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató