2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Francia híroldal méltatta Novák Katalint

Először lehet női államfője Magyarországnak Novák Katalin személyében – írta a francia Boulevard Voltaire a családokért felelős tárca nélküli miniszter jelöléséről. A portál megjegyezte, a hírt aligha fogadják általános lelkesedéssel a feminista értelmiségi körökben, számukra ugyanis a „konzervatív nő" fogalma eleve egy oximoron - írja a Magyar Hírlap.

A cikkben felidézték, hogy Novák Katalin három gyermek édesanyja, 2014 óta felel a családpolitikáért, előbb államtitkári, majd miniszteri minőségben, „komplexusok nélkül, mosollyal az arcán" áll ki a hagyományos család, a házasság, a gyermekvállalás és az anyaság mellett.  

Rámutattak, a magyar családpolitika mindehhez megteremti az anyagi feltételeket, az eredmények pedig nem maradnak el: egyértelműen csökkent az abortuszok száma, nőtt viszont a házasságkötéseké, és javulnak a születési mutatók is. Ami a családtámogatást illeti, nincs miért irigykedni a skandináv jóléti államokra sem: A Boulevard Voltaire felhívta a figyelmet a négygyermekes anyák szja-mentességére és a nagyszülői gyedre is.

A CÉL AZ, HOGY A NÉPESSÉGFOGYÁS ELLEN AZ ORSZÁG SAJÁT LAKOSSÁGÁT AKARJÁK NÖVELNI AHELYETT, HOGY „FATALISTA MÓDON" A BEVÁNDORLÁST ÁLLÍTJÁK BE AZ EGYETLEN LEHETSÉGES MEGOLDÁSNAK.

Novák Katalin jelölése a portál szerint Orbán Viktor kormányfő részéről több marketingfogásnál, mivel egyrészt elismerése egy olyan nő politikai bátorságának, aki tehetségével és elkötelezettségével védett olyan intézkedéseket, amelyeknek nemzetközi szinten szinte csak az ellenkezőjét lehetett látni (tekintve, hogy a gyermekvállalás támogatása helyett a bevándorlás bátorítása a jellemző).

MÁSRÉSZT PEDIG NOVÁK ELISMERTSÉGE ÉS ELFOGADOTTSÁGA TÚLMUTAT A KORMÁNYPÁRTIAK TÁBORÁN, AMI A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKI TISZTSÉG BETÖLTÉSÉHEZ FONTOS.

A Boulevard Voltaire szerint fontos tanulság, hogy Novák Katalin a francia politikában alighanem az úgymond felvilágosult, radikális feministák üldözésének célpontja lenne, hazánkban azonban köztársasági elnöknek jelölték.

Forrás: Magyar Hírlap

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató