2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Jakab: Idén lebontottam az Orbán-rendszer alapját, jövőre lebontjuk a rendszert is

2021 végének közeledtével közéleti szereplőket kért az ATV arra, hogy értékeljék az év legfontosabb világ-és belpolitikai eseményeit, valamint jövő évre vonatkozó politikai és személyes ambícióikról is meséljenek. Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint mindent el fognak követni, hogy minél több körzetet hozzanak el.

Mi volt ön szerint 2021 legfontosabb világpolitikai és belpolitikai eseménye?

A nemzetközi térben az amerikai és a német események voltak a legmeghatározóbbak. A Biden-adminisztrációval az Egyesült Államok ismét domináns szerepet vállalt a demokratikus világ megerősítésében, ami rossz hír az amerikai elnök által csak gengszternek nevezett Orbánnak, de jó hír a szabadságszerető magyaroknak. Ugyanez elmondható a német politika vonatkozásában is. A Merkel-korszak után gyorsan és kompromisszumkészen alakult meg az új többpárti német kormány, amellyel reményeim szerint új alapokra lehet helyezni a magyar-német kapcsolatokat, szem előtt tartva a magyar emberek jólétének megteremtését.

A belpolitika legfontosabb eseménye kétségkívül az előválasztás volt, amely megmutatta, hogy az ellenzék képes félredobni minden ellentétet annak érdeklében, hogy leváltsuk az Orbán vezette Fidesz korrupt és zsarnok rendszerét. Nem túlzás azt mondani, hogy az előválasztás a demokrácia ünnepe, a demokratikus gondolkodás "visszatérésének" történelmi pillanata volt Magyarországon.

Kik kerültek ki megerősödve és kik meggyengülve ebből a rendkívüli évből?

A forint folyamatos gyengülése, az elszálló üzemanyag- és élelmiszerárak, a vásárlóérték szempontjából folyamatosan romló nyugdíjak és fizetések miatt ez az év leginkább a magyar embereket sújtotta, legyen szó dolgozókról vagy nyugdíjasokról. Anyagilag kivéreztetve várják az emberek az új évet, és azt, hogy valamit visszaadjon nekik a kormány abból, amit idén elvett tőlük. Ez persze csak a töredéke lesz annak, amit 12 év alatt vettek el Orbánék a magyaroktól, és nemcsak az európarekorder adókkal, de legfőképp a mérhetetlen korrupcióval. Ami biztató, hogy maga az egységes ellenzék az előválasztásnak köszönhetően megerősödött. Idén lebontottuk Orbán-rendszer alapját képező centrális erőteret. Jövőre magát az Orbán-rendszert is le fogjuk.

A második karácsonyunkat töltjük a koronavírus árnyékában, többet tudunk, mint egy évvel ezelőtt, de még mindig köztünk van a vírus. Mit gondol, milyen hatással van a magyar és általában az európai társadalomra, hogy már második éve a mindennapunk része a világjárvány?

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb globális kihívása a koronavírus járvány. És ez sajnos az egyén szempontjából is igaz. Nem élhetjük úgy az életünket, ahogy korábban; új szabályokba, korlátozásokba, intézkedésekbe és tiltásokba ütközünk. Sokan félnek, bezárkóznak, mások nem vesznek tudomást róla. A kormány járványkezelése eközben kaotikus. Egyszer azt mondják, hogy az oltás nem kötelező, aztán van, ahol mégis kötelezővé teszik, máshol a munkaadókra bízzák, miközben ingyenes tesztelésről hallani sem akarnak, olyannyira, hogy a fel nem használt teszteket inkább kukába dobják. Az eredmény elkeserítő. Halálozásban a világ élvonalába kerültünk. Ezúton is szeretném eljuttatni minden olyan magyar ember, illetve család számára együttérzésemet és részvétemet, akik legközelebbi rokonaikat, szeretteiket, barátaikat veszítették el a járvány alatt.

Mit vár a 2022-es parlamenti választásoktól?

Az egységes ellenzék győzelmét, a korrupt, zsarnoki Orbán-rezsim bukását és elszámoltatását. A választások megnyerése csak az első, de a legfontosabb lépés a magyar emberek szabadsága és jóléte felé vezető úton, ebben pedig oroszlánrész hárul a Jobbikra. Az előválasztáson ugyanis a választók ránk bízták a nehezét, vagyis azoknak a körzeteknek a megnyerését, ahol a Fidesz még mindig nagyon erős. A vidék pártjaként mindent el fogunk követni azért, hogy minél több billegő körzetet elhozzunk az ellenzék számára.

Mik a személyes céljai 2022-re?

Minden vágyam, hogy a Jobbik - történelme során most először - kormánypárt legyen, és meghatározza az új nemzeti egységkormány működését. Emellett továbbra is őrködni kell az ellenzéki egység felett, azt nem veszélyeztetheti senki és semmi, hisz ez a győzelem és a sikeres kormányzás kulcsa. Végül jövőre a Jobbikban tisztújítást is tartunk, ahol nem titkolom, ismét el fogok indulni. Ahogy az ellenzéken belül, úgy a Jobbikon belül is fontos a stabilitás hosszú távú megőrzése. Építkezni ugyanis csak stabil alapokra lehet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató