2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Belehalt a holland oltás- és lezárásszkeptikus mozgalom vezéralakja a koronavírus-fertőzésbe

Meghalt Robin Fransman, a holland lezárásellenes és oltásszkeptikus mozgalom egyik vezéralakja – írja az NL Times. Az 53 éves közgazdásznál december 3-án mutatták ki a koronavírus-fertőzést.



Fransman nem volt a klasszikus értelemben járványtagadó vagy oltásellenes, bár ahogy teltek a hónapok egyre szélsőségesebb nézeteknek adott hangot. 2020 áprilisában például arról írt vendégcikket az ESB című magazinba, hogy a járvány gazdasági hatásainak felmérésekor nemcsak a túlélést kell figyelembe venni, hanem azt is, hogy a lezárásoknak milyen hatása van az emberek életminőségére. Ekkor még az úgynevezett hosszú Covid tényét is elismerte.

Ahogy teltek a hónapok, Fransman egyre több oltás- és vírusszkeptikus tartalmat, összeesküvés-elméletet osztott meg a közösségi oldalain, néha a még a hosszú Covid létét is megkérdőjelezte. Nem ismerte el a védőoltások hatásosságát, és megígérte, hogy nem fogja beoltatni magát – bár azt elismerte, hogy a veszélyeztetetteknek segít az oltás.

A közgazdász alapította a Herstel-NL nevű szervezetet, ami a lezárások ellen lobbizott. Az egyik javaslatuk az volt, hogy az állam hozzon létre biztonsági zónákat, hogy ott összegyűjtsék a veszélyeztetett csoportokat. A tervet sokan kritizálták, mert úgy látták, hogy a Herstel-NL másodrendű polgárokat akar csinálni az idősekből és a krónikus betegségekkel élőkből. A szervezetet eleinte több vállalat vezérigazgatója is támogatta, de ahogy radikalizálódott a csoport, úgy léptek vissza ezek a támogatók.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató