2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Oroszország megmagyarázza, miért is hozta nyilvánosságra az USA/NATO -nak szóló javaslatait

Moszkva úgy véli, hogy a nyugati országok elutasítják a NATO-bővítés leállítására vonatkozó javaslatát

"Oroszország kételkedik abban, hogy a NATO keleti terjeszkedésének leállítására irányuló követelése bármilyen elfogadást nyer és nagyon valószínű, hogy az Egyesült Államok vezette blokk egyszerűen majd figyelmen kívül hagyja Moszkva biztonsági aggályait"

- jelentette ki hétfőn az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov elárulta, hogy Oroszország azért tette közzé a biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatait, hogy megakadályozza, hogy a nyugati országok elutasítsák, vagy szelektíven kiszivárogtassák azokat.

Moszkvai szakértők megjegyezték, hogy a kortárs amerikai tájékoztatási taktika az, hogy bizalmas tárgyalási pontokat bedobnak a közvéleménynek "névtelen forrásokra" hivatkozva, amiket a "barátinak és az ő oldalukon állónak" tekintett népszerű hírcsatornákon keresztül táplálnak.

"Azért hoztuk nyilvánosságra a kezdeményezésünket, ahogyan azt Putyin elnök és a külügyminisztérium kifejtette, mert tisztában vagyunk azzal, hogy a Nyugat képes elhomályosítani a számára kényelmetlen kérdéseket" - magyarázta Lavrov. majd hozzátette:

"Komoly kétségeink vannak afelől, hogy a javaslatainkban szereplő legfontosabb dolgot, nevezetesen azt a feltétel nélküli követelést, hogy a NATO-t ne terjesszék ki kelet felé, nem akarnák a szónyeg alá söpörni".

 

Lavrov megjegyzései csaknem két héttel azután hangzottak el, hogy Moszkva nyilvánosságra hozott két dokumentumtervezetet, amelyek egy listát tartalmaznak azokról az ígéretekről (garanciákról), amiket az Egyesült Államoktól és a NATO-tól szeretne megszerezni. Az ígéretek mellett, hogy a blokk nem fog kelet felé terjeszkedni, a javasolt szerződések között szerepel a posztszovjet országokkal való nyugati együttműködés megszüntetése, az amerikai atomfegyverek kivonása Európából, valamint a NATO-csapatok és -rakéták kivonása az orosz határ mellől.

Oroszország most tárgyalásokat vár Washingtonnal és Brüsszellel a javaslatairól.

"Mindenekelőtt megvárjuk, hogy az amerikaiak mit ajánlanak nekünk válaszul"

- mondta Lavrov.

Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes szintén hétfőn azt állította, hogy a NATO már régóta figyelmen kívül hagyja Oroszország érdekeit és nem hajlandó egyenlő feltételek mellett tárgyalni Moszkvával.

"2009-ben például elutasította Oroszország javaslatát egy új átfogó megállapodás aláírására a kölcsönös biztonsági garanciákról, miközben a 2008-as grúziai fejleményeket követően a kétoldalú kapcsolatok lehűltek" - mondta Fomin.

"Az egyik ilyen javaslat a magas szintű kapcsolatok fenntartása volt. A 2016 és 2021 közötti időszakban folytatott megbeszélések azonban azt mutatták, hogy a szövetség nem áll készen az érdemi tárgyalásokra és igyekszik elkerülni a konkrét de-eszkalációs megoldásokat, ezért elutasít minden orosz kezdeményezést"." - tette hozzá.

Forrás: Rt.com nyomán Vilaghelyzete

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató