2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Gulyás Gergely “felhőtlenül” boldog lenne száz mandátummal

Gulyás Gergely Fidesz-győzelemre számít áprilisban, “felhőtlenül” boldog lenne száz mandátummal, amihez “53 és 60 közötti egyéni győzelem elegendő”. Elmondta, egyik közvélemény-kutatásnak sem hisz, és a kancelláriaminiszter azt is kifejtette, hogy teljesen kizártnak tart egy Huxitot, valamint hogy egy ellenzéki győzelmet is tiszteletben tartanának. Gulyás Gergely azt is elárulta: Kövér László jelölése is felmerült az államfői posztra.

A választásokat kell megnyerni, nem a közvélemény-kutatást. A lényeg, hogy ‘22-ben azok térnek-e vissza, akik 2002 és ’10 között egyszer már bizonyították, hogy alkalmatlanok az ország kormányzására vagy pedig a polgári kormányzás folytatódik – fogalmazott Gulyás Gergely az ATV-nek adott nagyinterjújában. A miniszter szerint az a kérdés, hogy a múlt térjen vissza vagy a jelen folytatódjon. Szerinte ugyanis semmi nem változtat azon a helyzeten, hogy a legnagyobb ellenzéki párt ma a Demokratikus Koalíció, és annak elnöke Gyurcsány Ferenc.

Akik a baloldalon hatalomra akarnak kerülni, azoknak nagy többsége már 2002 és 2010 között megmutatta, hogy mire képes kormányon. És a kirakatküzdelmek mögött teljes az elvi egyetértés: Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag szerves egységet alkotnak
– fogalmazott.

Annak kapcsán, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy ‘22 áprilisára már nem Márki-Zay Péternek hívják az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét kifejtette, nagy tétet nem tenne rá, de arra sem, hogy ő lesz.

Nem a mi dolgunk. Én nem akarok az ellenzéknek tanácsadója lenni és még ők sem kerestek ezzel. Bár ahogy ők most kinéznek, lehet, hogy jobban járnának
– vélekedett.

A jövő évi választások esélyeiről szólva elmondta, a kormánypártok győzelmét várja, arányok tekintetében pedig kifejtette, Magyarországon a magyar alkotmányos rendszerben száz mandátumra van szükség a kormányzáshoz.

Ezt szeretnénk mi megkapni. Minden, ami efölött van, az a Jóisten ajándéka, jutalom
– fogalmazott.

A választásokat követő időszakról szólva a miniszter kifejtette, ha a kormánypártok nyernek, nem lesznek lakossági megszorítások.

A megszorítások Magyarországon a Bokros-csomag óta a baloldali kormányok időszakát jellemezték. Mi eddig sem vezettünk be megszorításokat és ezután sem fogunk, éppen azért, mert a polgári kormányok alatt a gazdaság teljesítménye teszi lehetővé ezeket az intézkedéseket. Amíg ezt egy rossz baloldali gazdaságpolitika nem veri szét, addig lépésről lépésre tudunk előre haladni
– húzta alá.

Arra a felvetésre, miszerint a jóléti intézkedéseket Márki-Zay Péter “provokálta” ki, Gulyás felsorolta, hogy miért is nem mond igazat MZP:

Azt a minimálbéremelést, amit ő ellenez? A 13. havi nyugdíj visszaállítását, amit “böszmeségnek” nevezett, a baloldal általi eltörlését viszont “teljesen helyénvalónak” tartotta? A benzinárplafont, amit felelőtlennek tart? Érdekes állítás. Nem javaslom a racionalitás érdekében, hogy Márki-Zay Péter különböző nyilatkozatait tekintsük irányadónak. Azt a konferenciát, ahol a miniszterelnök bejelentést tett a családosok éves szja-visszafizetésének lehetőségéről és a 200 ezer forintos minimálbérről, júniusban rendezték, amikor Márki-Zay még sehol nem volt. Mindegyik kormányzati döntés mögött tervezés és a gazdaság teljesítményén alakuló helyzetfelmérés áll, éppen ezért ezek jó és megalapozott döntések

Novák Katalin államfői jelöléséről szólva Gulyás kifejtette, nem veszi át a miniszter asszony hivatalát áprilisig sem. Novák Katalin miniszter asszony tárca nélküli miniszter volt, így a hivatalát a Miniszterelnökség biztosította. A választásokig eddigi államtitkárai fogják helyettesíteni, és ők a Miniszterelnökségen maradnak, továbbra is itt fognak dolgozni – jelezte. Novák felkéréséről pedig elmondta:

Több felmerülő jelölt közül Kövér László nem vállalta, ennek ismeretében pedig egyetértettünk abban, hogy Novák Katalin jelölése a legjobb döntés.

Hozzátette, a miniszterelnök a házelnökkel beszélt először, ő egyértelműen jelezte, hogy ahogy korábban, úgy most sem szeretné elfoglalni az államfői széket.

A teljes interjú itt olvasható.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató