2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Putyin felhívta Bident, és figyelmeztette, hogy komoly törés jöhet, ha szankciókat vezetnek be Ukrajna miatt

Több mint ötven percig beszélt egymással csütörtökön este Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon, a beszélgetést Putyin kezdeményezte. Ez volt decemberben a második telefonos egyeztetés közöttük. A felek mások mellett az Ukrajna körül kialakult helyzetről, az esetleges orosz támadás veszélye miatt kialakult válság diplomáciai megoldásáról tárgyaltak, írja az MTI.

A BBC híre szerint az orosz elnök figyelmeztette Bident, hogy amennyiben újabb szankciókat vezetnek be Ukrajna miatt, úgy megromolhat a két ország közötti kapcsolat. Putyin szerint az újabb szankciók „kolosszális hibák” lennének. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója moszkvai újságíróknak azt mondta: az orosz elnök megerősítette Joe Bidennek, Oroszország csak azt tenné, amit az Egyesült Államok is tenne, ha támadó fegyverzetet telepítenének az amerikai határ közelébe.

Jen Psaki fehér házi szóvivő visszafogottabb hangon nyilatkozott, kiemelve, hogy mindkét vezető egyetértett abban, több olyan terület is van, ahol érdemi előrelépésre van lehetőség mindkét fél számára, de valóban vannak olyan különbségek, amelyeket szinte lehetetlen lesz feloldani.

A Fehér Ház közölte, hogy a beszélgetés keleti idő szerint délután 3 óra 35 perckor (közép-európai idő szerint 21 óra 35-kor) kezdődött. Amerikai és orosz tisztségviselők január 10-én tárgyalnak majd egymással az Ukrajna körül kialakult feszültségről, a tárgyalások Genfben lesznek.

A NATO és Oroszország valószínűleg január 12-én egyeztet majd, egy szélesebb regionális találkozóra pedig január 13-án kerül sor. Ezen Washingtonon és Moszkván kívül több európai ország képviselője is részt vesz.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató