2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Oroszországban külföldi ügynöknek minősítették a Pussy Riot két tagját

A Pussy Riot aktivista csoport két tagját, Nagyesda Tolonnyikovát és Nyika Nyikulsinát külföldi ügynöknek nyilvánította az orosz kormány, újságírókkal és közéleti személyiségekkel egyetemben – számolt be a BBC.

Az orosz igazságügyi minisztérium közzétette a külföldi ügynökök frissített listáját. A Pussy Riot bíróságon szándékozik megtámadni a döntést, és nem hajlandó a törvényben előírtak szerint megjelölni a közösségi médiás posztjait.

A BBC oldalán közölt cikk emlékeztetett rá, hogy a 2012-ben elfogadott törvény eredetileg a külföldről támogatott non-profit szervezeteket jelölte meg, de azóta kiterjesztették a független médiára és egyénekre is. Akit külföldi ügynöknek minősítenek, köteles regisztrálni és félévente részleteket közölni a tevékenységéről, illetve a pénzügyeiről. Továbbá minden közzétett anyagának, beleértve a közösségi médiás bejegyzéseket is, tartalmaznia kell egy hosszú szöveget arról, hogy külföldi ügynök.

Külföldi ügynöknek minősítették az orosz hatóságok a Russian LGBT Network nevű jogvédő csoportot, valamint a Dozsgy nevű független tévécsatornát is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató