2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Nézőpont: enyhe optimizmussal várják a magyarok a 2022-es évet

A magyarok többsége, azaz ötvenkét százalék pozitívan értékeli a múlt év alakulását az ország szempontjából – derült ki a Nézőpont Intézet 2021 végi közvélemény-kutatásából. Ennél is többen, a felnőtt magyarok ötvenöt százaléka tekint enyhe optimizmussal a jövőbe, szerintük 2022 Magyarország szempontjából pozitívan fog alakulni.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából kiderül, hogy egyértelműen kisebbségben vannak a 2021-es évvel elégedetlenek – negyvenkét százalék –, így csaknem 4,2 millióan, több mint másfélszer annyian ítélték meg pozitívan az ország általános helyzetét, mint ahányan tették azt egy évvel ezelőtt. Tavalyelőtt, a 2020-as év végén, a második járványhullám csúcsán még csak alig két és fél millió magyar – a felnőttlakosság harmincegy százaléka – értékelte az elmúlt évet pozitívan, és több mint ötmillióan – hatvanöt százalék – negatívan. A felmérés idei eredményei alapján elmondható: a közvélemény is túllépett a koronavírus-járványon – derült ki az adatokból. A pozitív visszatekintés jó alap a derűlátó jövőbe tekintéshez – mutat rá a Nézőpont Intézet a kutatáshoz készített elemzésében –, hiszen arra a kérdésre, hogy Magyarország szempontjából inkább jól vagy inkább rosszul fog-e alakulni a következő év, 2021 végén a felnőtt magyarok ötvenöt százaléka felelt úgy, hogy inkább jól fog alakulni, és csak huszonhét százaléka bizonyult borúlátónak.

Több mint egymillióan ugyan 2021-et negatívan látták, de az idei, 2022-es évet enyhe optimizmussal várják. Érdemes megjegyezni, hogy 2020 végén is hasonló arányban voltak a 2021-re optimistán tekintők. A magyarok többségének a múlt évre vonatkozó elégedettsége és az idei évvel kapcsolatos enyhe optimizmusa nemcsak a koronavírus szempontjából fontos, de a 2022-es választási kampányra is hatással lehet.

A Nézőpont Intézet elemzése végén hangsúlyozza: a hazai baloldal választási esélyét nemcsak belső vitái, de a protesthangulat hiánya is gyengíti.

Forrás: Magyar Nemzet

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató