2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

ATV: hamarosan közölni fogják Makizajjal, hogy nem lesz saját frakciója

Az atv.hu úgy értesült, az ellenzéki pártok vezetői napokon belül hivatalosan is közölni fogják Márki-Zay Péterrel, hogy ne számítson rá, hogy saját frakciója lesz az új Országgyűlésben. 

Jakab Péter ma reggeli, Alfahírnek adott interjúja óta világos, hogy a Jobbik nem támogatja a Márki-Zay Péter által igényelt „hetedik frakció” megalapítását. A Jobbik elnöke így fogalmazott: „Én a hetedik frakció kérdésében világossá tettem az álláspontomat. Nem támogatom. Bízom benne, hogy a hat ellenzéki párt egységet fog mutatni ebben a kérdésben is, a miniszterelnök-jelölt pedig nem mehet szembe az egységgel.”

A gyurcsányista Jobbik vétója önmagában elég lenne ahhoz, hogy ne legyen MZP-frakció

Jakab Péter nyilatkozata önmagában is elég lenne ahhoz, hogy ne jöjjön létre a Márki-Zay-frakció, hiszen annak megalapításáról csak konszenzussal dönthetne a hat párt.

Gyurcsány Ferenc egy nappal korábban nyugalomra intett a Facebookon Márki-Zay Péternek a szerinte nagyrészt Fideszre szavazó idős korosztály covid általi „megtizedeléséről” szóló eszmefuttasása nyomán támadt viharral kapcsolatban. Itt a DK elnöke leszögezte: hat (és nem hét) ellenzéki párt szövetségének kell győznie áprilisban, mégpedig Márki-Zay Péter vezetésével. „Vagy a hat ellenzéki párt győz, vagy a Fidesz”, „Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel” – fogalmazott a DK elnöke.

A (valószínűleg a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt bázisán megalakuló) hetedik frakció ellen Jakab azt az érvet használta, hogy annak létrejötte a választói akarat megcsúfolása lenne. „Ha Márki-Zay Péter egy, a gyakorlatban nem létező pártból önálló frakciót akar grundolni, azzal semmibe veszi a választói akaratot” – fogalmazott a Jobbik elnöke. „A választók nem kértek sem az Új Világ Néppártból, sem pedig annak miniszterelnök-jelöltjéből” – tette hozzá.

Pálinkás József a HVG-ben megjelent publicisztikájában így osztotta ki az ellenzéki pártokat a hetedik frakció ügyében: „A Fidesz még nem vesztette el a 2022-es országgyűlési választásokat. Az ellenzék sem nyerte még meg. Az ellenzéknek, a pártoknak és miniszterelnök-jelöltjüknek van azonban nagyobb esélyük arra, hogy saját rossz döntéseikkel, önzésükkel, önfejűségükkel, koordinálatlan kommunikációjukkal elveszíthetik azokat. Jó lenne, ha figyelembe vennék, hogy nem a pártok, hanem az ország sorsa a tét. Ha nem veszik figyelembe, nekünk középen álló, mérsékelt, jobbközép, szabadelvű-konzervatívoknak ismét új utakat kell keresnünk, sajnos sokadszorra.”

Körvonalazódó konszenzus a hetedik frakció elutasításáról

A Jobbik részéről személyesen Jakab Péter közölte is a hetedik frakcióval kapcsolatos elutasító álláspontját Márki-Zay Péterrel Hódmezővásárhelyen, de az atv.hu úgy tudja, hasonló az álláspontja a DK-nak és az LMP-nek is. Több ellenzéki pártból úgy értesültek, hogy érdemi támogatást egyik ellenzéki párttól sem kapott Márki-Zay Péter kérése.

Az elmúlt napokban a pártok egymással egyeztettek a kérdésről, de napokon belül a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölttel is tárgyalnak. Több ellenzéki pártból is úgy értesültek: itt kívánják közölni hivatalosan is Márki-Zay Péterrel, hogy ne számítson arra, hogy frakciója lesz az új Országgyűlésben.​

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató